Wednesday, November 23, 2011

Tudung, Shawl, Veil

1. Akad Nikah
Selama ni tak pernah pakai tudung awning. Then akad nikah terasa nak sgt pakai tudung awning tp puas la carik yg sesuai tak jumpa~ try semua pon nmpak boolat muka. until i try at Hajra sebelah Jakel shah alam. Ohs rupanyerh yang sesuai di muka ku material dia lycra. Dapat color soft pink suka giler ok. sbb susah sgt nk cari color dusty pink. Hehe tp taknak pakai tuh smata i nk make it as inner. So i padankan ngn shawl RM10 i beli kat small boutique at Batu Pahat. Harga tudung lycra awning ni FREE. hehe jap g cter. But puas ati sgt sbb tak perlu membazir kat tudung . Alhamdulillah cost tudung utk akad nikah = RM10.


2. Reception at Batu Pahat
Pas dapat baju Rico pening plak style aperkah untuk tudungku. Sebab dari awal terasa mcm taknak pakai veil. nk somethg different. Pastu terasa nak pakai anak tudung mysaa tp pening mana nak cari color gold/cream? Siap msg Renee sbb ada satu link Renee post dulu bride tuh pakai mysaa anak tudung mmg berkenan sgt hati. then bride tuh ckp buat ngn Qudyn aziz. agak2 la kan. perlukah aku membzir lagi untuk reception satu ari? hehe kalau dgn designer tuh ntah baper ntah nti kena charge. So google la 'maysaa anak tudung' dengan harapan byk la vendor2 dah buat trend ni dgn harga murah. Jumpa lah blog ni. Haha harga tak murah tp beli jugak color gold sbb rasanyerh akan match. Puas ati 3 ari je dpt.

Pastuh matching kan ngn shawl chiffon RM10 beli kat Batu Pahat. n outer kena la liplap sket g Hajra ohs suka nyerh byk sgt pilihan dengan harga tak mencekik darah spt di Arianni. Tp veil jenis pendek yg i nk dah takder color mcm gold or cream. sobs dah lama eyeing tp tak beli2 last2 tak dpt beli.

So second option is tudung siti ni. okla it turns out not bad. I can be trendsetter too hahaha. now go and mix n match ur maysaa anak tudung with this tudung siti. ker dah common aku jer baru tau? haha wuteva. Mahal sikitla tudung siti beading ni tp rasanyerh sgt berbaloi sbb boleh sewakan or boleh pakai masa raya? but i rasa i akan sewakan sekali dengan baju reception nanti. Ohs beli tudung siti ni dpt free any tudung lycra tuh. yahoo. so dats explain naper tudung lycra td free.

Total cost, tudung siti beading (RM150 with free lycra tudung) + anak tudung maysaa (RM60) = RM210


Pose ala2 jelita. hahaha

3. Reception at Putrajaya
Sebab dah terbeli chiffon 1 layer kat Arianni (mahal cekik darah tol arianni ni. RM30 kot! padahal kat jalan tar lepas beli terjumpa RM10 jerhhh!) so padankan ngn maysaa putih. Beli kat blog yang sama.
Total cost, chiffon mahal arianni (RM30) + anak tudung maysaa (RM60) = RM90
*Kalau nak save cost, beli je plain shawl putih biasa yg RM10 tuh. Byk jual kat kedai2 tudung biasa kat any Giant.




Kesimpulan: Beli anak tudung maysaa sangat berbaloi sbb skrg tengah in, and boleh suai padan untuk aper2 event pon.

Veil
Tak dapat gambar dari belakang betul2 dari OP so takleh nk tunjuk. Apapon sangat puas ati veil akad nikah yg Rico tolong alter kan. I just request plain veil with patch kat hujung belakang bukan kat kepala.

Veil Reception Putrajaya by Nik mmg tak puas ati ngn beading nyerh but wuteva la. time tuh rasa veil tuh tak memberi impact yang besar di gambar pon. Janji ada. ^-^

8 comments:

LisaLisut said...

to be honest i tatau pun maysaa tu amende.lps google n tgk link u bg ni br tau..oo niceeee.mcm nk try beli 1.tp tatau la sesuai ke x huhuhuhu.t cm cantik n stylo :)

Rai said...

Lisa: hehe anak tudung maysaa invented by Hana Tajima tp color black jer dia buat. After that tros jd trend. hehe u shud get 1~ trust me sgt comfortable n sesuai for any face shapes. i pon nk beli color2 lain nti. tunggu dpt gaji~~

sisdee said...

mmg tdung berawning nie kena try byk kali untuk tgk yg ssuai kat muka kita rai..heheheh..

part tudung ariani tu emmm..mmg mahal..dulu x byk sgt pilihan selain ariani tpksa gak beli now nie dh pndai buat sndiri lagi bbaloiiii hehhehehehe

Rai said...

kak dayah: hebatnyerh pandai buat sindrik. wajib buat business tau nti. sbb kat luar tudung2 awning ni orang jual smapai beratus2 ringit. gilor.

oshinz said...

kite pernah try pakai tudung awning. tu pun pinjam bibik punya. sekali pakai tros muka pun jadi macam bibik juga. tapi versi filipina ke ape ntah. hahaha. tak sesuai la muka kita pakai awning2 ni.

eeemmm patutla tudung siti tu nampak mahal, memang mahal pun harganya,. hehehe.

Alia.A said...

ariani mmg cekik darah rai. material mcm kt pasar lambak. i suke marian dkt bangi. next to maybank tu.

Rai said...

oshinz: samerla setiap kali i pakai awning, husband i ckp i mcm bibik dia huhu dats y i tak pernah pakai cuma masa akad nikah je i teringin hihi

Adlin: yerker hehe ok nti i terjah butik tuh alang2 weekend selalu g bangi.

Alia.A said...

silela terjah.:) awning tudung dorg tak mcm tudung awning yg sedia ada. and harga pun tak merapu meraban mcm ariani

Post a Comment