Monday, November 21, 2011

Reception Attire at Batu Pahat

This gonna be my favourite entry of all.

My Reception dress by Rico Rinaldi 
Percaya tak masa buat dress ni adalah 4 bulan setengah before my wedding.
Sebab time tuh bila estimate budget alamak macam tak ckup nk tempah dress ngn tailor mahupon designer.
So start survey few boutiques. Memang weekend g butik kawen la test2 baju.
Tapi ada jerh tak kena.
Samada harga sewa baju gila gabeng smpai 1-2k untuk dress jer tuh.
Kalau sewa smpai begituh harga nyerh mmg tak berbaloi la rasanyerh.
Nak buat kat tailor pon cecah RM600.
Masih rasa tak berbaloi sbb tuh harga belum masuk kain.
Nanti campur kain lalalala sure cecah 1k gak.
aihs..so mmg pending n malas nk pk.
Pastuh tak tau design cmner yg aku nak.

Prob is concept kat batu pahat adalah garden. But i tak rasa nak pakai modern since Putrajaya concept dah modern.
So traditional tp i mmg taknak kebaya.
Bila cakap nak pakai dress sopan, mak dah bebel2 takot dress tuh nampak tak senonohla aperla.
Mak kata ni kat kampung nanti orang cakap aper plak padahal dress cmner pon aku taktau. haha.

Tuh yang g Jakel padahal teman mak n adik beli kain dorg, ntah cmner terasa nak beli kain for my reception tanpa discuss dulu ngn husband.
Rilek je beli kain.
Dah beli pening plak nak hantar kat saper n fashion aper nk buat.

Thanks to Adlin for her suggestion to send to Rico.
Gamble je g Kajang jumpa Rico with my friend since husband i di Arab bekerja time tuh.

Apa yang buat saya terharu sangat2, time tuh appointment kol 5 petang kot.
Sampai2, Rico yang time tuh tengah melayan customer kat meja dia, bangun dan sambut n salam saya di muka pintu and keeps on saying sorry sebab saya kena menunggu jap sebab dia tak habis lagi layan customer.
Wah, bagi saya dats a good sign.

Sebenarnyerh saya takder la kesah sgt nk tunggu pon sbb tak rush nak ke mana2. huhu
So borak2 la ngn assistant dia sambil go tru his portfolio.
Tengok2 eh rupanyerh dia lagi muda dari saya.

Pas setengah jam kot or 20 mins baru la discussion dia ngn customer tuh habis.
n dia suh customer2 tuh salam n say sorry dari saya sbb dorg sampai lambat n terambil slot time saya. Gituhla.
Terkjut gak haha tak sangka walaupon dia tak kenal saper saya tapi dia respect saya smpai tahap cmtuh.
For me, if attitude ok, InsyaAllah everythgs gonna b ok.

Since i roughly dah tau cmner i nk, so i just show him few pics as reference and my sketches as well.
Also i asked for his availability and his opinions on my dress.
Pastuh i asik ckp sorry tau...material i simpleeee ajerhhhh biasalah low budget.
ahahaha i cuma ckp do his best.
N then dia tanyerh budget i baper.

Price dia slightly over my budget but i faham la nama pon designer.
Pastuh dia suh i pk dulu ok or tak.
Then i pk balik, hermssss rasa ok la walaupon lari sket.
Tak byk sgt.
So okla just proceed.

First fitting pon dia yang ingtkan haha sbb i busy giler kat opis.
Bila dtg fitting tros menjerit kesukaan sbb suka padahal time tuh loose lagi. But suka sbb rasa mcm princess habis.
Rasa baju ni confirm mak i suka. Sebab sopan n cantik.
2nd fitting longgar sket bahagian lengan sbb i dah kurus kot but takperla sbb dia ketatkan on the dot tunggu setengah jam cmtuh dah siap dah.

I tak buat veil ngn dia sebab haha again on budget. tight budget la dekat2 wedding.
Ingat nak sewa jer dari sesaper or beli veil murah2 dari mana2 butik.
Gituhla sbb i rasa baju tuh da cantik so i tak perlu worry much about the veil.

Anyway, yeah dia tau i blogger since i mention i knew him tru Adlin hehe.
But for me first impression is always right.
It's really easy deal with Rico.
He is very humble, polite and so kind.

In fact if i knew him from beginning, i should just send all my dresses to him.
You guys should visit his boutique.
Alot of pretty dresses with nice beadings.
Sigh.
For me it's worth every penny.
Cutting pon sedap. sebab tak ketat. Just nice to my body.

Groom's attire by Azika Collection
Dari awal, mmg dah pk nak sewa jer baju Alip since tengok baju2 kat Azika Collection cantik sangat untuk lelaki, terletak kat badan.
My husband is a bit fussy like me.
Sebab susah sangat nk carik tempat sewa baju lelaki yang kemas, cantik n murah.
Cuma dorg ni kena improve customer servis dorg sket kot.
Ada staff dia yang nama ila tuh baik sangat. Yang lain2 tuh mak aih, sangat la sombong.
So i mmg call ila je. Takder ila ni, malas nk deal ngn lain2.
Sewa pon harga dia sangat affordable compare to the other places.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I pilih color cream sbb senang nanti nak sewa untuk baju Alip sbb cream color common untuk wedding. :p
Alhamdulillah naseb baik color kitorg masuk sangat2.

Again, thanks to Rico Rinaldi yang baik sangat melayan i walaupon i bukan artis. Juga tak pernah cancel our appointment and sabar melayan i especially sbb tolong alter veil akad nikah i yang hampir disaster made by the other designer tuh.

If Rico being able to keep his low profile attitude ni, InsyaAllah I believe he can go really far.
I can see his passion and talents in him.
Tak pelik kalau satu hari nanti dia akan jadi sehebat Rizalman.
Yang penting dia kena jaga kualiti setiap kerja dia.
Seperti mana yang kita tau hasil kerja rizalman sangat halus dan tersendiri kan.

For me Rico akan jumpa style dia sendiri jugak nanti.
Passion, hard works and experiences will bring him far~

My dress by Rico Rinaldi. Alip in Azika Collection.
Mak i call baju i DBKL dress sebab i sapu smer sampah kat lantai dewan. :p




31 comments:

oshinz said...

ya ALLAH, cantiknya baju sis rai. baju hasben sis pun sangat cantik. jatuh cinta terus. bunga tangan pun cantik. ya ammmpppuuunnnn..

LisaLisut said...

yg bagus nye baju laki u wpun tak buat dengan same designer still sng nk dpt kan kat butik lain?bagus betul. terigt masa i susah nk cr bj hubs sbb dia kecik n butik Kamarini tu kata tak bole alter.pdhal lepas kakak husben i sound bole lak alter.duh...bj alip tu nice ok.(tetiba terpk apsl la i tak cr je bj hubs kt butik lain?oh cost.lupa pulak hehe)

Anonymous said...

Assalam,

kak rai,if u dont mind,may i know roughly figure for your dress?can u email me the material also?this is my email = pale_gle2@yahoo.com

really admire every singlething bout your wedding..thanx kak rai

Cik Emie said...

Cantik sgt ur dress rai :) i etceli tgh survey materials n bape m kena beli..if u dun mind, bole emel i details about ur dress, brape m kain, materials kain n harga, n rico caj u bape hehe..tq in advance ye rai :)

Cik Emie said...

Owh lupe, my email:

emie_eman@yahoo.com :)

Rai said...

oshinz: tqqqqq oshinz. hehe i pon suka sgt both of our baju. :)

Lisa: hehe mmg luck kitorg kot. sbb kat azika ni byk white, off white and cream. and ada size s. alhamdulillah suits husband. mmg susah sgtttt nak carik baju kat butik yg ada size s n yg kemas untuk lelaki kan.

anonymous: tq sangat dear. nanti i reply mlm sket boleh? i kena check kat buku i baper meter i beli. hehe tak ingt da.

Cik Emie: Tq Emie. eh bukan wed u da lama lepas? hehe ok nti i email u tp mlm sket kiee dear.

Alia.A said...

and we knew each other through email. hehehe. happy to see the outcome of ur dress though i dh tgk live kt studio rico. mmg nice and cantik. just like u want rai.

nnt boleh jumpe n gossip lagi. :)

Orkedanza said...

hi rai...boley x u email i details yg sm mcm you email kat cik emie. email i nurulizyanhelmi@gmail.com

Rai said...

adlin: kan? selalu jumper 5 saat je cmner nk gosip lelebih. terpaksa la gosip kat fb. hehe.

orkedanza: boleh. nanti i email kie. i kena check buku kawen i balik hehe

cik nora saniey said...

sy pon nk sis rai..email 2 me jgk..bru jmpa blog sis rai..huhu..salam kenal..

http://norasaniey.blogspot.com

Anonymous said...

salam sis rai... email sy jgk yer.. majlis bln 3, x tau la sempat ke x nak tempah.. tp at least try je la.. thanx

adilahkornain@gmail.com

WaTy said...

babe~ i suke la tgk baju u tu~ hehe blogwalking je ni~ boleh email jugak details baju u ke i especially on the figures. :) thanks in advance

snebs.lalala@gmail.com

Hunny Kitty said...

cantik baju

Rai said...

adilah: check ur email. :)

Hunny: check ur email. :)

hunny kitty: tq. :)

Anonymous said...

hye sis, berkenan sngt la dgn wedding dress ni, cntik. boleh tak email jeins kain, brape meter n brape Rico charge utk dress.
fatiehafatie@gmail.com

thanks in advance

CNK said...

rai, picas yang last i tau kat mana... hehe. just nearby my home. :) taman botani is it?

Anonymous said...

salam..

I'm totally impressed! ur dress is beautiful and of cz u r absolutely beautiful too =)

May I know hw much Rico charged u for the dress, pls? appreciate ur reply. This is my email;
orked_violet@yahoo.com.my

Thanks dear~

Rai said...

CNK: betul sekali. hehe just find out bout da place when razali bring us that day. Mmg amazing.

Anonymous: Already emailed.

Others, yang i tak email lagi please email me back kie. Email kat sidebar i. In case takot i lupa nak email b4 since i selalu approve comments kat ofis so bila dah buat2 kjr i lupa. So i suggest anyone nak tanyerh bout price bley email i tros kiee. :)

Sumayyah Nadhirah said...

hai....sy br jmpe blog awk..mmg berminat sgt dgn design rico..lgpun dkt i duk putrajaya..boleh email detail semua psl dress tu? tq sgt =)

sumayyahnadhirah@gmail.com

Fana | Aqim said...

salam..cantik lah baju akk..nak tau gak design by rico tuh boleh?mahal tak?berapa dia charge ek..huhu nti email kite gak ea..

fana_akim@yahoo.com

haLyZaQiut said...

Comelnyaaa.....org kecik comel pakai apa pon sgt comel!!! hehhee...
hye, im b2b from Yong Peng... :D
suka baca apa yg awk share....

kambingCun said...

hi rai!

nak mintak tolong ckit, boleh bagi details tak berapa meter kain,material, harga n berapa harga rico charged untuk baju macam awak buat :)


sbb saya nak hired rico untuk buat baju famili..so nak check budget..TQ! :D

emel: kambingcun@gmail.com

Anonymous said...

blh email kan kpd sy details and quo dress u yg gojes + meletoopp..wahhhh, chantekk sgt..
mimie_ivyz@yahoo.com

Anonymous said...

Salam Rai,

Blh x emailkan the details about material utk dress u yang chantek sgt tu & how much Rico charge for it?

Thanks yea!

ms_nazierah@yahoo.com

IWJ said...

salam,


Blh x emailkan the details about material utk dress u, berapa meter & how much Rico charge for it?
email: izzawida87@gmail.com
Thanks a lot

eDyth said...

hi, boleh email me the total cost for your wedding dress by rico rinaldi tak?

yang ni termasuk kain or u beli sendiri kain?

ele_ena@yahoo.com

thnks!

Ella Evelyn said...

Salam... saya mmg suka betul dress ni... n eve adore btul dgn designer tu.. Rico Rinaldi.. mmg byk design2 die yg berkenan di hati ini.. ceh wah... but gurls.. try la tgk page die.. mesti berkenan habis2 puyer

Anonymous said...

dear..pm i baju u utk sewa..tq

Anonymous said...

dear..pm i utk sewa baju u..dhaisza.ump@gmail.com

Farhana Hamdan said...

dear, i ada email pada u utk sewa dress ni. Check email ok

Anonymous said...

do u still sewakn dress ni? nurshuhadahrasid@ymail.com..pm me plez =)

Post a Comment