Tuesday, October 18, 2011

Venue

Entry ini agak senang sikit untuk dikarang. Jadi boleh taip laju2 huhu.

Akad Nikah
Rasanya tahu kan Johor tak boleh buat akad nikah di masjid or surau selepas kes Mawi?
Tak tahu kenapa. Ada yang kata sebab time Mawi kawen, ada kes behind it which i dunno wut lepas tuh tak boleh dah.
Ada yang kata ada kes budak kencing kat masjid sbb tuh tak boleh kahwin kat masjid dah.
Kalau boleh, mmg nak akad nikah kat masjid je supaya tak payah keluarkan perabot rumah. huhu
Tapi buat kat rumah lebih menyeronokkan. Perasaan dia lain. Sebab macam tertunggu2 eh pengantin laki dah smpai belum dah ke belum?
or boleh lah hias bilik pengantin cantik2, and rakam moment debaran sebelum akad nikah tuh.
Priceless moment si dara kan? Hiks
Apapon oleh sbb memang takleh akad nikah di surau or masjid, jadi mmg rumah mak abah jerh la. hehe. Alhamdulillah semua nyerh berjalan lancar seperti yang dirancang.
Buat kat rumah ni penat dia lepas majlis - lipat carpet n angkat perabot masuk rumah. Zzzzzzz



Reception
Yang ni mmg menjadi debatan dari mula lagi.
Abah nak kat dewan.
Mak nak kat rumah.
Saya nak kat dewan.
2 lawan 1 saper menang? :p
Alasan nak buat kat dewan supaya senang takya risau ujan ke aper and lebih selesa untuk semua tetamu yang datang.

Tapi cabarannyer adalah:-
- Dewan ni milik kerajaan. Bila2 ada event government, dorg boleh cancel kita punya event sesukahati.
Bila mak agree ngn dewan, bila dewan dah book, memang kitorg doa tetiap2 ari supaya takderla event government yg clash ngn tarikh kawen - pilihanraya/ceramah g haji ker. u never know.

Ohs kat batu pahat ada satu dewan jer which is Dewan Jubli Intan. Itu yang paling proper la dewannyerh.
Boleh buat kat hotel ker aper tp dewan ni paling besar kot kat batu pahat ni and paling selesa.
Bagi aku, mmg selesa. Tak rasa panas pon. Dewan pon ada aircond.
Alhamdulillah time tuh cuaca pon mmg tak panas sgt n tak ujan. Just nice.
So ok kot.
Yang book dewan ni, parents i yang uruskan. Dorg g kat opis dia atas bus stand.
Tapi dugaan dia dorg ni super strict tau nak letak barang.
Kebetulan vendor pelamin i dari JB, so dorg boleh letak barang malam khamis, bukan jumaat.
So orang dewan sgt particular takleh lambat sgt etc. Naseb la abg ipar tolong settle discuss baik2 cakap ngn dorg. Settle 1 masalah.

Parking kat belakang and depan dewan ni  mmg senang. Takder masalah lah. Cuma keadaan toilet dewan ni kurang pasti hihi sbb pengantin takder masa lak g toilet. :p Mungkin anybody arituh g boleh share?


Sesaper nak kahwin kat sini, betul2 depan dewan ni adalah Hotel Landmark. So senangla untuk sedara mara yang jauh nak duduk menginap. Even i makeup kat situ sebelum gerak ke dewan supaya senang jimat masa.

Ehehe tuh jerh la entry kali ni tentang venue.

7 comments:

Sfarlina said...

besarnya dewan!

~Fara~ said...

ada terbaca jugak, katanya sebab xnak meniru org kristian, diorang kan kawen kat gereja.. lagi pun mmg lebih afdal nikah di rumah.. antara sebab lain, yelah, org ppuan mesti ada yg haid, mana leh masuk masjid.. tu yg saya terbaca la.. =)

oshinz said...

bila nak reveal vendor dari JB tu sis? hehehe. pelamin superb! eh sebelum terlupa kena say congrats dulu. hehehe. terlepas banyak update dah ni. =)

Asfiza said...

selamat penantin baru..hehe..

salam perkenalan dari asfiza :)

http://asfizashary.blogspot.com

Rai said...

thanks all. :)

plain jane said...

Rai, boleh tau tak berapa harga untuk sewa dewan ni?

Rai said...

Plain jane: rasanyerh dlm RM600 termasuk kerusi meja. i kurang pasti but yang i tau kurang dari 1k.

Post a Comment