Wednesday, October 12, 2011

Bertunang - akad nikah ceremony (overall)

Plan bertunang dan bernikah pada hari yang sama dah lama dirancang oleh husband.
Taknak buat majlis bertunang awal sbb nak save budget on unnecessary.
Plus kitorg dah lama kawan so dats y hanya buat merisik saja before.

Tapi tak semua bersetuju dengan rancangan ini.
Apapon atas sokongan keluarga, alhamdulillah akhirnya berjaya diteruskan.
Yang penting masa. Aturcara memang telah dirancang dari awal supaya tak kelam kabut.
Kena punctual and sharp. Jika ada terlari jerh masa ni sure akan lari segala2 yang dirancang.

So kat sini part MC memainkan peranan penting supaya semua berjalan lancar dan tepat pada masanyerh.
Juga pengantin kena aware dengan timing.
Di bawah ni aturcara untuk majlis tunang-akad nikah, saya add on sekali timing saya supaya b2b dpt estimate time secukup nya untuk bersiap.


Color tema

Color tema untuk family suppose to be soft peach. Tp 2 kakak saya yg degil memakai bright peach. huhu takperla. malas nak paksa orang pakai color yg kita mahu. Untuk perkahwinan, saya memang gemarkan sesuatu yang lembut sahaja. Pastel colors. Perkahwinan kan suatu yang suci. Huhu. Jadi sbb tuh saya suggest color yang lembut untuk pakai. Dekor takper. Apapon in pics the colors still looks rhymes. Ala takkan la pasal color saya mahu bermasam muka kan? There are certain things that i just let it go and let it be as it is. Bagi saya jika ahli keluarga saya dapat berkumpul 1 time and dapat sama2 tolong2 untuk majlis kahwin saya pon, saya dah bersyukur. Setakat color yang tak berapa rhymes, saya tak berapa kisah. Yang penting parents saya and adik2 saya yg single saya pakai color soft peach. Huhu.

Tiada sebarang color tema untuk sedara mara/friends sbb tak mahu menyusahkan mereka.
Cukupla susah kan keluarga sendiri. hiks.

For keluarga mentua, saya suggest color purple untuk mereka.
Sama seperti tadi, hanya adik beradik/parents saja yang pakai purple. 


Akad nikah
Alhamdulillah, dengan sekali lafaz, kami bergelar suami isteri.
Muka alip serius giler. haha. comel jer tgok.

Terima kasih tak terhingga pada parents saya yang bersusah payah menyiapkan tentang urusan catering, khemah dan doorgifts untuk majlis akad nikah ni. Juga kepada sedara mara especially makcik2 yg datang 3 days b4 untuk tolong macam2.

Perihal pelamin akad nikah, baju, makeup dan lain2 akan direview di lain entry ya?
Now, enjoy all this pretty pics during the ceremony.




 Bertunang




Akad Nikah

 
To be honest, saya tak rasa cuak sgt time ni. More to excited. ahaha. gatal.


Dengan adik bongsu sebagai peneman di sisi
Bukan korek idung tau. :p Last minute pon sempat discuss. ahaha
  









Sekali lafaz. :)








 








with family members in peach


with in laws family in purple

with friends


kalau buat byk dosa kat parents, begini la rupanyerh. sebak semacam. :p



All pics from my OP: Foto by Razali and some of them from my cousin's camera.
Love all the pics!

Banyak lagi gambar2 dari camera OP and camera2 member and sedara mara tak letak sini.
since byk lagi review insyaAllah akan digunakan untuk entry yang lain kie.

Majlis saya sederhana, dekor pon sederhana. Tapi saya suka sangat segalanya. Seperti mimpi, kami dah berkahwin. 

Bila majlis akad nikah berjalan dengan lancar, hati lega dan lapang. Allah je yang tahu. Alhamdulillah.
Takper jika anda rasa anda bridezilla. Yang penting on the day itself, baca doa and just enjoy every moment.
 :)

p/s: Cerita tentang bridezilla, saya mmg jadi bridezilla 2 days b4 akad nikah. hiks tp part tuh di lain entry kie.
muahs~

18 comments:

anaztasias nora aira said...

tahniah !!!!!! really love all about ur wedding. review lg okeh. alaaa nora xsabar nak kawen :P

missbby said...

ala..ok apa bright peach..ada kontra di situ, dari jauh dah tau sapa kakak-kakak kau..:)

Fariza said...

alhamdulillah. :) cantik pertunangan dan akad nikah itu. so sweet. sebak bila hugging parents. T_T

lysa said...

CANTIK. Korang sangat sepadan. Macam adik beradik pon ade. Semoga bahagia hingga akhir hayat ye. :)
jangan lupa review apa yang patot taw ^.^

LisaLisut said...

gmbr2 from Razali semua lawa2 :)
hehe.side mu husben b4 tunang dlu pn ade kata tunang nikah skali tp i yg gatal nk asing2.haha.ngade.

most men nervous masa nk akad nikah,but my spouse terbalik.dia boleh gelak2 n tak nervous.tapi dia cuak dan berubah muka once everyone said SAH.dia kata rs mcm jatuh semua beban tanggungjawab dunia ats bahu dia smpi rs nk pitam.hahahaha.

alhamdullilah everything went well kan :)
i think i yg ckp xnk jd bridezilla ni almost or myb dh jd jugak kot 2days b4 nikah.tak bole elak i think.hehe

next update Rai! :)

YNA said...

sweetnyer akak :)

salam kenal :)

Miss Sunshine said...

suweeeetnya... tahniah rai!

Rilla said...

Oh my..I love the overall vibe of your nikah ceremony. And boleh tak nak cakap baju and your makeup sangat cantik

Rai said...

nora: hehe sabar. nak tulis entry kena berfikir n ikot mood. bila u kawen?tunggu ur turn tak lama lagi kan? hihi gudluck tau.

kak uda: eceh. kontra bangat. takper2. ok jer janji ko masih pakai kelas color sama.

Fariza: tq. mmg sebak moment tuh sbb byk buat dosa kat dorg. agaga.

Lysa: hehe tq! InsyaAllah bila masa mengizinkan saya akan update lagi.

Lisa: kan? Dari dulu i masuk contest dia i mmg dah berniat kalah pon i tetap akan book dia. Lepas book rasa tenang hati haha sbb tau he's da one who will be able to capture the moment nicely. Pasal bridezilla tuh i think every brides pon akan ada moment tuh sket. hehe tp takper yg penting majlis berjalan lancar. Moment tuh pasti best untuk diingati.

Yna: tq dear. :)

Miss Sunshne: tq~~

Rilla: i love the makeup too! I think it suits me well sbb natural je tak tebal sesuai untukakad nikah tp still highlight bab mata. Bab baju there's some dramas behind it but i will keep it for future entry kie. hihi nway thanks rila~ :)

nasha_libra said...

hi rai!seriously u look gorgeous on nikah-day but still simple n nice..;)...nak tanya ek,tudung yg rai pakai 2 jenis mcmana ek?coz skrg tgh pening nak cari tudung yg sesuai utk dipakai time nikah nanti...n 1 more thing,masa kat atas plamin 2 rai pakai kasut ke?

Rai said...

nasya_libra: tq dear. tudung tuh - inner lycra beli kat butik sebelah jakel shah alam, luar shawl RM10 je. nanti i buat entry khas for it kie. but tak ingt nama dia skg. nanti i check back aper nama kedai dia kie.

Cik Emie said...

Congrats rai :) cantik ur baju..I love! ;)

Rai said...

Cik Emie: tq Pn. Emie. :)

Alia.A said...

i suke! the most part paling x sabar is the dress. pink ni ke yg u tmph with him?

mekap nikah u sweet and sesuai dgn pastel colors. i mmg suke pastel colors! :)

Cik Puan Mimi said...

rai~~ cantik sgttttt!!!
congratsss. :)

Rai said...

Adlin: Hehe u kena tunggu kie if nak tau which one by which designer. btw yeah i luv the makeup tooo

Puan Mimi: hihi tengkiuuu!

Cik Azizah said...

congrat sis! sis u look gorjes! sis boleh jijah jadikan entry2,rujukan sis sbg sumber inspirasi untuk weeding jijah..tq yer sis :)

Rai said...

cik azizah: sure dear boleh. terharu i sbb wed i biasa jer. :)

Post a Comment