Wednesday, April 20, 2011

Kain untuk baju sanding - Jakel jahat!

hahaha.
Padahal diri sendiri tak kuat iman.
Ok. actually baju sanding belah batu pahat ingt nak sewa jerh.
Plus dah jumpa pon tempat yang berkenan di hati. Harga sewa pon okie jer.

Tapi dalam hati masih ada ragu2.
Eeee setan ni suka berbisik tau.
Yerla since baju tandang n akad nikah dah tempah so ingt malas la nk buat gak baju sanding side i.
Pelik kan naper bertandang nyerh baju beria nak tempah gak tp baju side sindri taknak tempah.
Herms susah nak explain tp sbnrnyerh cmni.

Belah kl since concept nyerh adalah modern sikit, so i've been falling in luv on this 1 wed dress design since last Nov/December. Dengan tak sabarnyerh terus la menempah.
I hope the person able to execute my dress. Pray hard!

My side nyerh theme pula traditional sket, jadi i plan to wear kebaya.
But i couldn't find any nice kebaya yet.

Prob is im short and lebar. Haha if u guys understand my body type. Tinggi cuma 152cm! huhu
No matter how i try to diet, no matter my weight rite now is 45 kg ker, i will still look short and lebar.
Paham? Because my face shape bulat.
Dari kiri mungkin la nmpak kurus, dari depan sama jer.
I luv to see other brides wears pretty long kebaya but i know it wont suit me.
Until now I still couldn't find any kebaya design that melts my heart.
That's why i give up and rasa nk sewa ajerh.

Other solution is find pretty short kebaya but i saw alot of pengantin kebaya will come with inner corset which sumtimes the corset expose too much.
For me corset ala2 baju dalam.
I dun want to expose it unless i memang jenis freehair.

Last weekend, bila kuar ngn parents g Jakel,
then i g la kawasan lace2 pompuans.
Kunun nak say bye2 pasni takkan lalu kawasan lace mahupon tingkat kain untuk pengantin lagi since hal2 baju hampir settle.
Tp dalam otak ada backup plan if harga lace+lining+chiffon tak lebey dari RMXXX (which is kurang dari harga sewa) maka aku akan beli gak lace tuh and kali ni nak anta kat tailor biasa jerhh.

Padahal selama ni g Jakel sentiasa jerh sale tau tp naper ntah terpedaya dengan hasutan pekerja2 dorg yg ahad lepas is last sale. Next sale will be on july/august.
Ermms.
So i ask the pekerja try mix and match lace ni ngn lining yang sesuai.
Tiba2 dari satu lining jadi 4 lining.
Tiba2 jerh aku dah lilit2 lace tuh kat badan.

Naseb baek test kat badan duk depan cermin.
Coz at the end i rasa color yang sesuai ngn i adalah putih, cream and pink jerh.
Ok la maybe depends on beads and lace nyerh jugak.

Sorryla akibat mahu berjimat, hati, otak n mata hanya focus pada lace biasa2 jerh. :p

Ni lace yang i suka mula2 bila padankan ngn 4 color lining yang berbeza pon still i dun think it looks nice on me.
Bye2 champagne and nude color~
wuwuu.

Say hi to white/cream color! :)

I learn that sumhow colors that u like not always the right color for you! wuwuu
Simple ajerh lace i kan.
Total loss lace + chiffon for kain + lining = murah la. tp takya la compare ngn price ngn lace kat indon kie. hehe

Now i nak cari tailor di kl/selangor.
If any of u guys nak suggest dialu2kan.
I really like this design by Syomir Izwa for Sue.
Coz i think she's not really tall but the dress looks nice on her.




How to choose the right design to make u look tall --> read at her post. :)
Sumhow i like this kind of designs too. nanti la i pk balik maner yg berkenan.

Picture taken from Azrin's blog post.

20 comments:

elle's laaa~ said...

waaaaa..... cantek nye kain ...!!! mahal tak ekk kat Jakel?? ade promo tak kat sane?

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

cantikla color combination tu..

Rai said...

Elle: Tq. :) jakel mmg banyak kain cantik2. try la g saner. last weekend kata nyerh last sale in april. next sale gonna be before raya. tp sale dia tak betul sgt. selalu jerh sale.

Oshinz: Tq. :) I hope it's the right color combination for myself. seram pk outcome.

Cik Lijah - BuKan PuTerI CinDeReLla said...

cantek lace rai beli...tak crowded..suke yg camtu...tp lace sue tu mcm lace orgla...tp kaler grey...dan die pny sangat cantek...hik3...btw..btul ke sale sampai ahad lepas jek...???? wuuu~ nak cr bj famili....

Mrs.Qarlista said...

lebarrrrnye ko! ko dah much2 slimmer lah!:)

Rai said...

Cik Lijah: tq dear~ :) kalau lace u macam sue sure cantik baju u! i g jakel shah alam. kalau betul apa pekerja2 tuh ckp smpai ahad lepas jerh. next will be on july/aug i guess.

Nad: hahaha aku nk slim macam ko~~ tamak2.

LisaLisut said...

aaaaaaaaa i suka dua2 lace yg u try tu!!(pull hair)

Rai said...

Lisa: hehe dun pull ur hair nanti botak. :p i pon suka lace i beli sbb i rasa murah n berbaloi2.

lovelyadibah said...

design syomir izwa mmg nmpk vintage la kan??hoho~..

tailor kl/selangor??dba ada makcik nie mmg sll jd tukang jahit famili kitorang..kt taman anggerik cheras..:)

Rai said...

Adibah: Yerker. u ada contact details dia? and dia mmg jahit baju utk pengantin tak? nanti bagi details bley??

Cik Emi Deraman said...

cik rai..u xlebar lah dear..dah cun dah tu :) btw kalo g jakel mmg rambang mate huu..happy preparing ya!

Rai said...

Cik Emi: hehe biasala pompuans gediks tak pernah bersyukur. :p tq dear nway gud luck to u too with ur preparations. nway cantik baju bertunang u.

Kisah Qaseh AzRin~ said...

cantiknye bj shomir izwa tu....
mmg la agk gila bile msk ke jakel kan..
zira pun pegi jugak sale baru2 ni beli bhn tuk nikah...
nway.. happy sgt dpt share design pilihan zira dgn b2b yg lain.. ;)

Rai said...

Azrin: hehe tq for sharing gambar tuh. suka design ala2 vintage camni.

Anonymous said...

i tgh survey. lace atas ni, semeter brapa? jakel ada sale 75persen. kene kire budget jg, dibuatnya semeter 500hengget, fengsan i.

-> reply to my email: mieyra_idora@yahoo.com
tq.

Himmymaru said...

salam rai...i baru follow u nye blog...so much inspiration sbenanye...dulu i pown pk wedding preparation neh xsusah...heheh :p

about ur nikah dress da tempah kew?just na suggest kalo u na try tanye pegi la kat dzul classique kat kajang...price pown reasonable jugak... :D

wish u all d best k rai... :D

Rai said...

Himmymaru: helloo there. hehe i dah tempah dah baju i. tq dear. wish u luck with ur preparations too~ :D

Siti Aminah Abbas said...

actually i slalu bli lace kt jakel kalo u all xbiasa pg.. bargain with the sales assistant kaw-kaw. misti dia akan bg major reduction. cth laswik i g bli bj mlayu rm90 semeter mase xde sale bile sale jd rm45. dia nk bg i harge rm40 i bargain smpi dapat rm30 semeter haa. smlm g lg carik bj nikah instead dr total rm380 i dapat rm240 ;)

azura soff said...

cantiknya kain......

Change The Day said...

org bp ke?? i B2B..if u nk share butik mana yg ada baju sewa yg moden n cantik2 ye kt bp..?? huhu..pening da few butik masuk tp x de berkenan pun...

Post a Comment