Monday, May 23, 2011

Kursus kahwin di Masjid At-taqwa, TTDI.

Sorry guys i have to delete the previous 2 entries atas sebab2 tertentu.
Pada yg telah comment 2 entries tersebut sila jgn givap datang blog lagi n tinggalkan comment.
Banyak hati untuk saya jaga. Harap memahami yer dan janganlah ditanya kenapa.
Harap maaf juga sekira nyer ada cara penulisan saya yg anda kurang suka.
Tujuan saya menulis hanyalah untuk share info and supaya saya sendiri bersemangat untuk merealisasikan impian kahwin saya sendiri.
Juga semalam saya ter-emo sikit mungkin sbb bendera merah dah nk sampai.
Usually im not dat kind of person yg cepat melatah dengan sebarang kata melainkan ia betul2 memedihkan dan tidak benar. Apapon saya appreciate setiap comments2 yang anda berikan.

Btw, last weekend saya telah pergi kursus kahwin di TTDI, Damansara.
Alhamdulillah selesai salah satu lagi to do list saya untuk bulan May ni.
Saya pergi sorang2 jer.
Kenapa?
Sebab Alip dah pergi 2 tahun yang lepas. Last minute saya kena kerja ketika itu. Jadi saya tak dapat pergi dan suruh dia teruskan sahaja pergi dengan kawan2 dia.
Saya tak suka buat sesuatu dalam keadaan serba salah dan terpaksa memilih.
Dan ketika itu kami belum lagi plan untuk berkahwin jadi saya fikir takperla mungkin dah tersurat saya pergi untuk tahun ini dan bukan dengan dia.
Malas saya untuk drag kawan2 saya di kala umur macam saya ni coz masing2 busy dan saya faham tentang itu. Dan kebetulan bf masih di arab jadi saya rasa ini masa yang paling sesuai untuk saya pergi.

So saya buat online registration 2 minggu yang lepas melalui web ini.
Sangat senang. Pastu dapat confirmation sms dari Kak Ana. Tak payah pon kena bawak fotostat ic ker.

Kursus 2 hari. Sabtu dan Ahad. Sabtu setengah hari bermula pukul 2-7malam. Ahad bermula pukul 8.30 pagi sampai pukul 4 petang.
Location: Dewan kuliah Masjid At-taqwa, TTDI.
Bayaran: RM80.

Kenapa TTDI?
Sebab saya familiar dengan kawasan ini malah dekat dengan kawasan rumah sewa saya. Takla dekat sangat. Saya sewa pon kat Kelana Jaya sekarang tp dulu 3 taun saya duduk damansara jd takderla cuak sangat nak g sorang2 tempat yang saya tahu kan.
 

Day 1
Awal2 pagi saya dah bangun and makan breakfast MCD sebab kopi mcd terbaek pasti mampu buat saya alert sepanjang hari. Saya skip lunch sebab kenyang lagi makan breakfast. Sampai kawasan masjid pukul 1. Lepas register, kami semayang berjemaah bersama-sama.
Untungnya location kat masjid sebab tempat solat luas, amik air semayang selesa takder berebut dan toilet pon sangat bersih.
Habis solat, masuk dewan kuliah dah pukul 1.55pm.
Apa yang saya suka everythgs start on time.

Time ni orang tak ramai lagi. Bilik kuliah pon tak sempit. Just nice untuk jumlah peserta

Ada 3 penceramah on day 1.
Ketiga2 sangat kelakar. Cuma salah seorang dari mereka suka sangat relate example dengan perkahwinan artis di mana saya kurang gemar sikit tapi saya maafkan la kekurangan dia sbb point dia semua sampai.

Day 2.
Mula pukul 8.30. Seawal pukul 6 pagi saya dah bangun. Hehe semangat okie.

Saya sempat singgah breakfast di McD Central Point lagi untuk breakfast dulu.


Nyummy pancake~

Yer 2 ari aku brakfast McD. nasebla breakfast dia variety.
Sebenarnyerh aku suka kopi dia. Pekat dan sedap.
So sampai kelas pukul 8.20pm.
8.30 kelas dah start. Semua penceramah untuk day 2 juga tak kurang hebatnya. Memang gelak ajerh dari awal sampai habis.
Gelak2 pon point dia lekat kat otak aku.

Apa yang saya pelajari?
I think u guys can guess all the things that related to marriage.
Cuma saya berminat untuk dengar dengan detail sebab di kala umur sekarang ni saya mendengar macam2 masalah rumah tangga dari orang sekeliling saya. Jadi bila ustaz and ustazah bagi example yang macam2 jenis, saya tau mereka bercakap benar coz dats wut happen to ppl close to me.

Saya rasa kursus kahwin patut dihadiri beberapa bulan sebelum kahwin supaya minat lebih mendalam untuk mendengar dan lebih ikhlas menghadiri kursus ni.
I think sumhow Allah had made plan for me for not be able to go together with my bf last 2 years.
Saya rasa lebih tenang and lebih faham matlamat saya untuk berkahwin.
Module dan cara penceramah describe tak terikat langsung dengan nota diberi membuatkan suasana tak begitu formal dan sangat menyenangkan.
Also sumhow i can relate apa yang mereka sampaikan dengan diri saya sendiri di mana tak perlu nak cepat melatah n marah bila Allah uji sikit je hati saya.

Alhamdulillah mulanyer saya takot untuk pergi seorang diri tapi Allah memudahkan segalanya untuk saya.
Saya bukan jenis yang mudah mendengar sesuatu begitu lama.
Hampir semua meeting di tempat kerja saya dengar acuh tak acuh.
Tersengguk2 ngntuk dengar aderla.
Jadi kalau orang seperti saya berjaya dengar sampai habis untuk 2 hari means mmg bagus giler la tuh.

Ohs salah satu ustaz tu cakap "Apa ingat bini ustaz pakai bedak sejuk ke? Dorang pon pakai SK2. Habis RM1500 kat make-up bini je" hehe i guess we all always thought religious people dunno how to berias kan. Rasanya kita memang kena ubah mindset tuh.
I think most of the ustaz mmg kaya. Ada few rumah. Itu dari apa yang dorg cerita la. Tapi ikot logic kaya lah kot. Kalau background dorg bagi ceramah kat stesen2 tv every weekend.

Herms apapon cara dorg berceramah pon takderla terjerit2. adalah sorg 2 dua je suara high-tone.
Yang lain berceramah macam bercerita. So seronok mendengarnyerh.

Ohs sila makan kenyang2 yer sebelum g kursus kahwin coz i think maybe normal kot food ala2 cukup tak ckup. naseb saya dah makan breakfast mcd sebelum pergi. :D

Rating kursus kahwin here is : 4 per 5.
Hope my review here sumhow help the other B2B to make the right decision by choosing the right place.

9 comments:

LisaLisut said...

hehe.we had kursus kawin at the same place :)
cuma i g awl thn lepas.before i belum tunang.poor him i paksa dia ikut(slh satu sbb cert lama dia dgn ex dia.no way nk mintak balik haha)

overall i puas hati.ade penceramah yg bhgn kesihatan tu je mgantuk skit.hehe

bab SK2 tu mmg true! lol

Rai said...

Lisa: Hehe rajin plak ur tunang pergi kali kedua.

Darah Manis said...

me too....=). best sgt kt situ... tp i g thn lepas. dh lama dh. g dgn my ofismate. then bulan 4 aritu i anta my fiance g situ gk. pergi blk i amek dia...dia pun kata enjoy...sesiapa yg nk g kursus kawin i mesti suggest kt cni. kak ana sgt friendly...best!

Miss Sunshine said...

aiseh, tetiba tak ingat letak sijil kursus kahwin kat mane.. hmm, kene cari ni... 2 tahun lepas kot prgi kursus kahwin tu.. tetiba rasa nak pergi lagi... ^_^

Rai said...

Darah Manis: kan? at least takderla kita terasa terpaksa pergi this kind of thing if penceramah pandai explain to peserta.

Miss Sunshine: huhu sanggup ker untuk sacrifice hari weekend again?

plain jane said...

salam rai... sorry ganggu. off topic kejap...
i ada tag u untuk 1 contest la dear. saja datang untuk bg tau.

http://pleaselovemeunconditionally.blogspot.com/2011/05/contest-perkahwinan-idaman-by.html

kalau senang2 boleh la datang jengok2 dan joint sekali ye... oh... tak tiada paksaan ye...

h.a.n.a.m.i.e.y said...

rai, betol la kn better pegi kursus kawen beberapa bulan b4 nikah.. ermmm mie da pegi lame dulu.. babe kat kl still rm80 ea.. kat jb skarang kursus kawen da rm120 taw..

Rai said...

Plain jane: insyaallah if ada masa i buat kie.

Hanamiey: wow mahalnyer 120. Kl still 80 stakat ni. Tp kalau 120 mmg berbaloi dgn food n penceramah yg best ok kot.

Hunny Bee said...

hai. I nak pergi kursus kat sini hari ni. excited pulak lepas ramai ckp x bosan n penceramah best. :)

Post a Comment