Tuesday, May 17, 2011

Baju sanding untuk Batu Pahat

Lama tak update blog kan?
Sigh busy sangat2 di opis.
Opismate siap berpesan, "dun MC on Wednesday ya".
I replied, "If i nak MC, ill MC today(Monday)".
If i ponteng kjr 2minggu ni, mati dorg kena siapkan kjr yg byk since web designer lagi sorg dah resign.
Jd penpahamla kjr yg byk tuh jatuh kat saper.  -_-

Nway, sempena today cuti and mula2 malas nk kuar sbb bf pon masih di Arab n rasanyer lebih enak jika berehat2 di rumah. Tp bila pk balik, after this ill be bz. This weekend nk g kursus kahwin. Weekend depan mungkin balik Batu Pahat sbb ada rakan kawin plus saya mmg nk balek settle kan hal2 kahwin dgn parents.
Jadi sayang nyerh cuti Wesak ini nak disia-siakan begitu sahaja.

Jadi saya pon tekad email sesorg ni if dia reply email saya, maka saya g la hantar kain kahwin saya ni.
Mula2 lagila pk nk g Ampang Park coz a friend of mine recommend me to send to this 1 boutique.
Malang nyer saya tak familiar sangat ngn area Ampang, Cheras ataupon KL.
Area2 yang saya yakin nk drive adalah Bangi, Cyber, Serdang, Kajang boleh la sikit2. Damansara, Kelana Jaya and Shah Alam pon saya takder hal lagi.

Tiba2 sesorang ni reply email saya. Wah! Cepat nyerh respond. n saya cubala nasib if nak buat appointment jumpa petang ni free tak n dia kata pukul 5 ke atas free. Yey!
Ingat nak g sorang2, tp sejak Acid Man still out there and i dun want to take dat risk go out there alone. hihi jd saya pon tanyer la my friend free tak teman saya. Teman saya ni available jugak!
Nampak tak jalan tuh terang jer takder halangan.
Saya pon amek my friend kat serdang n pergi jumpa dia di Kajang.
Takder sesat2 sgt pon senang je jumpa bila dorg bagi instruction sket. Alhamdulillah.
Alip must be proud of me because saya selalu sesat di jalan raya. muahaha

Remember tak sketches of my dress that i promise to show u all?
I always give excuse takder pencil la. Pas jumpa pencil, ee pencil ni tumpul la. Pastuh eh pemadam takder cmner nk sketch. Grrrrr banyak nyerh alasan.
Tp saya boleh melukis dengan mouse. Plus saya rasa saya melukis dan mewarna lebih baik dengan mouse.
Angkat bakul sendirik! Tak tahan. :p
Oklah sebelum saya tunjuk lukisan saya ni, saya nk mintak maap pada Mak saya sbb menipu masa Mother's day.

Mom asked; "Dah hantar baju kahwin?"
and i replied "Dah". padahal belum. Sorry mak. I know u will read this. wuwuu saya takder masa memikirkan pada masa itu.
Then mak tanyerh lagi "Buat fashion aper? Jangan buat singkat2. Buat baju kurung".
Baju kurung? Ish kan nak kawin mak. Mana cool pakai baju kurung. see degil kan saya.
Tp saya tipu lagi. "Jangan risau. rai buat kebaya".

Im sorry mak. takder niat nak tipu. Tp percayalah dengan sedikit taste anak mak ni.:p
I think kebaya suits for any individual yang tinggi n tak berapa sesuai dengan saya. Saya rasa la. Ingat tinggi saya cuma 152 cm.


Ni 2 design yang saya lakar semalam.
Design 1 - with all the small round buttons kat depan yg masih in sekarang.
Design 2 - looks alot like Sue's design.
Ada 2 sebab sbb saya taktau nak pakai veil atau pon tak.
For me if berat kat bawah tak perlukan veil. If bawah tak berat sgt then bolehla pakai veil.

Reason taknak pakai veil: boleh la lari2 kat padang rumput ala2 hindustan masa wed photoshoot outdoor nanti tanpa berat sgt benda kat badan. hehehe.

*Nway for those yang rasa suka dengan design ini jugak, boleh la copy and save design di atas dan tunjuk pada tailor anda. Plus original design tersebut pon bukan dari saya. Saya paham tak semua dari kita mampu untuk hire designer. Apa yang mampu adalah copy sket from here n there. Sharing is caring. If nak saiz drawing besar sikit, email la saya. Tp if nak suruh saya lakarkan design baru untuk anda, maap saya tak dpt sbb imaginasi saya untuk baju adalah terhad tak seperti membuat web. hehe

So.... i think i am too inspired by Sue's wedding dress and the 'person' able to twist da design lil bit. So design ni takla close sangat macam design Sue. Below is the design by him. I like. Masih mengekalkan ciri2 sopan and elegant.
Hehe tengok sikit2 dah la. Tunggu outcome masa kahwin nanti baru kita buat review okie~
Tq to my friend ni yang temankan i tadi~~~
I pray for ur happiness dear. Muahs.

So that's about it. Doakan baju saya cantik. hehe.
If semua nyer berjalan lancar, insyaAllah saya akan share info lebih lanjut dengan semua nanti okie?

Ohs dorg tanyer; "Baju laki camner. Dah ader?"
"Ohs baju dia sewa jer sbb tak perlu overshadow saya".
Kejam betul kan saya. :p
No la sbb dah survey tempat sewa yg not bad design2 nyerh. Tp if saiz baju tak memberansangkan n if color lari, maka mungkin baju alip pon tempah la jugak. Tp buat baju laki senang je kan kan kan.
Nanti bila dia balik nti boleh la settle kan all those things. InsyaAllah.

9 comments:

Hidayati Farhan said...

kagum sat dgn u. bole design baju sendri. huu, i stil dun hv any idea nk design cemana.

Alia.A said...

wah. nice. finally u met him jugak. oh btw, i spend a lot of my time dpn pc. sbb tu laju je i reply. haha. =)

LisaLisut said...

wow rai.terer gile sketch guna mouse.haha.i tangan gegar2 nk lukis okkkk.saba je.cntik baju sue tu kan.i pn suka tgk masa baca blog dia.

Rai said...

Hidayati: kalo u ada masa lagi takper boleh pk slow2. i dah nk dekat 4 bulan ni baru nk decide.

Alia: thanks to u i know about him. ohs yg i kata reply laju to is 'him'. hehe.

Lisa: kan. nice and sesuai utk dia.

Miss Sunshine said...

nanti kalau baju tu dah siap.. nak tengok tau!

Alia.A said...

oh. welcome. hehehe..

Rai said...

Miss Sunshine: InsyaAllah dear. I dah malas nk pk pasal baju n nk survey2 here n there. Naseb la Alia ni blog about him dat day. so i think y not give him a try. Semoga semua nyerh baik2 jer.

Alia: nti kita share2 info lagi kie. :)

zimie said...

pandainye rai lukis sendiri.smooth je lukisan tu.i like.hehe.thanks dear sebab bagi tiru.ley la masuk dalam list baju sanding nanti.;)

Rai said...

zimie: rai pandai tiru je. ekeke. guna la if suka.

Post a Comment