Wednesday, December 15, 2010

Butik2 kahwin di JB

Masa 2 minggu lepas balik bp, mula2 memasang hajat nk drag adik laki ku teman drive ke JB untuk survey butik2 kahwin di sana since aku amik cuti jumaat n isnin tp tiba2 wan kena balik ke Shah Alam ari Sabtu sbb ada workshop. So aku ingat takder la jodoh aku survey butik JB arituh tp aku cuba la naseb tanyerh mak abah kasi tak kalo aku drive ke JB ngn adik pompuanku, n nti da smpai sana sepupuku Biha guide la g butik2 kat sana. Before this aku mmg nk ajak abah n mak sekali g tp abah plak tak dpt cuti. Nak g sabtu ahad payah sket sbb mak abah n aku ada wedding invitation.

So mebi dengar nama Biha, Mak abah agree. (Diam means agree) huhu kalau tak agree sure mak dah kuar high2 tone. :p

Penat balik wedding ari Ahad tak abes lagi, n aku pon still pending nak g ke tak g nk g ke tak g sbb mcm malas nyerh nk bangun pagi2. hehe tp aku buat gak la research malam tu cmner ala2 pelamin aku nak. Tido kol 5 pagi okei tido pon bila dengar jam loceng abah da berbunyi mati karang sure dorg bising ingt smyg witir ke aper kan tp tak rupernyerh blog walking. isk tak senonoh. So dari satu B2B blog to the others, so dapatla baca blog Nawal and Anne. Rupanyerh both of them guna bridal boutiqes from JB. Tros ler google both boutiques salin alamat siap2 spy tak sesat.

So berjaya bangun sok nyerh n dlm kol 10 lebey gerak dari BP kol 12 smpai rumah Biha. hehe. Sesat sikitla. kira hebatla hanya berpandukan GPS. (aku tau alip kalau baca sure dier senyum bangga coz aku mmg hampeh bab2 berpandukan peta ni or bab2 di jalan raya)
thanks to both of u yg sudi nemankan gue to here n there! muahss.
biha yang super bz for her wed preparation bulan 2 ni tp sudi meluangkan masa n tenaga drive us to here n there. hujan pon sanggup redah ok. n yana adik gue yang da awal2 pesan "wedding aku tak dulik ko da kawen ada anak ko tak struggle utk aku siap ko"

BAEKK.

Tgok pelamin deduer2 Ex-brides (Nawal n Anne) ni mmg suka gilerla ditambah plak baju kawen dorg yg cantik n makeup dorg yg meletop. Just nice. Yerla bukan sng tau nk jumper wedding yg perfect. Sumtimes pelamin cantik tp eh kenapa baju kawen dorg kaler cm larik sgt ngn theme. or sumtimes makeup pula over. tp wedding kan. takleh nk wutper sbb kdg2 lain yg kita hope, plan and expect tiba2 jadi lain. n bukan nk kata wedding pengantin lain tak cantik. Cuma yg dua pengantin ni theme dorg nampak jelas and whoever behind the planning really knew wut they want. And the best thing is berjaya merealisasikannyerh. :)

1. Pelamin Nawal from Syura Bridal, JB

2. Pelamin Anne dari D' Pesona Bridal, JB

Hehe tp aku bukan nak buat concept Arab Moroccan <-- (btol ker eja).
Since ada darah Jawa, aku nk buat.....



Garden concept.

noktah.

ahahaha ada kaitan tak Jawa n Garden concept?
Sebenanyerh b4 this aku cuma tau my reception, aku nk dewan dipenuhi decor dengan fresh flowers n daun2 ijau atas meja. tuh jer.

 
Google n baca blog sana sini, rasa cm ok concept GARDEN yg paling dekat ngn hati.

So g JB arituh, aku sempat ke:-
  1. Syura Bridal
  2. D' Pesona Bridal
  3. De' Casa Impiana
Setakat ni masa jumpa 3 bridal boutiques ni, semua pon ok je layan pertanyaan gila aku yg merapik2. Smer pon menyenangkan la. hahaha mungkin sbb aku bawak 2 assistant terbaikku. huhu.Yerla karang kalau tak tanya detail nti aku berangan lebih2 tiba harga pelamin 10k matikla ingat Elyana ker? Lagi satu boutique, de Casa Impiana aku usha as per suggest by my cousin. coz dier akan guna the vendor for her wedding. Tp wedding cousin i bulan 2. Agak lambat utk tgok outcome. n salah 1 bridal boutique tu kata kalau tak book bulan 12, bulan 1 dah naik harga. Yer taktik business mmg gituh.

Cuma bengang sikitla sbb semua butik ni offer in package macam baju + makeup + pelamin.
Bila tanyerh kalau taknak baju n makeup baper, ohs harga still sama boleh tukar ngn aper2.
isk2. tak menjawab soklan asal aku kan.

I still cannot decide nk yang maner coz like i said both yg buat utk Nawal and Anne bagus and nampak la outcome dorg tuh jadik mcm the clients request. n bila aku tanyerh garden concept tuh, aku browse tru the portfolio dorg, sikit pon takder mcm aku nk. aderla sikit persamaan here n there 2%. haha tp aku rasa if aku book ngn dorg awal, sempat la dorg buat preparation kan utk kasik mcm aku nk tuh. Cuma aku kurang pasti btol ke dorg ni boleh buat like aper dorg kata tuh. n the Price a bit pricey for wut i request. Takkan aku kena smyg hajat just to know which one is rite for me? mcm nk pilih kekasih hati pula bunyi nye kan padahal nk pilih vendor je utk pelamin.

Sigh.
Tapi semalam mak ada send gambar pelamin anak kawan mak guna from bridal boutique from Pontian. Not bad sbb nampak modern dorg guna panel putih. Cuma still byk bunga here n there. Erms tuhla kena jumpa n tunjuk gambar lagi kan kalo btol nk concept garden tuh.

I think at the end, i will choose the one yang PR bagus, yang angkat phone n yang paham email2 yg aku antar.
Wah demand tak i? :p Confirm pas dorg dpt email2 aku n pas aku call, dorg curse aku kan?
Yerla bayar more than 2k, alang2 membayar lebih baik aku pilih theme n tau color cmner aku nk kalau tak menyesal tak sudah.
Sebab tuhla akhirnyerh i decide for Garden wedding even tho dalam dewan bukan di garden yer.InsyaAllah.

I hope by January I will be able to make up my mind. So that i can concentrate on other things plak.

Okla utk tatapan semua, ini pelamin ala2 garden yg i sker:-

yg ni aku suka backdrop dier tuh.

yg ni plak aku suka karpet rumput dier. Aperpon aku aku harap less flower tak byk sgt cmni.

Lebih byk ijau n putih lagi aku suka. hehe.
NO Pink, purple flower. hehe. hah part2 kecik cmtuh even tho nmpak kecik cmtuh tp mmg wajeb message tuh smpai jelas kat vendor.


P/S: Kalo tanyerh pendapat alip, dier akan buat2 ngntuk smbil jawab, ukur kemampuan diri. Kalau ada duit smer pon leh. see? laki sng jerhkan cmtuh. Yer duit penting n mmg ukur kemampuan diri sbb tuhla fussy so dat masih berpijak di bumi nyata means aper yg aku nk tuh mmg make sense dgn harga yg sekian2. gituh. dpt 60% sama mcm aper aku imagine pon i dah heppi sangat2.

6 comments:

♥ hazlynda kushairi ♥ said...

hi rai. tengs for dropping by my blog. babe, if for garden concept, why not u try chenta weddings?

Rai said...

Hi Hazlynda. Thanks for visiting my blog. :)
Nyway i did msg them but still no reply yet.
Maybe Sarah still busy dengan event yuna-hana lagi. She's the host rite?

ElyaElmo said...

hi dearr..btol kata lynda tu..chenta did a good job sebelum nii...cantikk :)

Rai said...

Hi Elya,
Thanks masuk this blog. :)
hehe k nti i follow up with them.

Nad Nazira said...

rai..


aku ade cite tak best sket pasal D'Pesona. Nih yang kat deret2 kedai dekat2 angsana tu kan. Aku dah penah gi kedai ni, kawan aku surveykan untuk kakak die yang keje kat kat Dubai. Mase tu bulan 10, kakak die nak kawin bulan 11. ada masa lebih kurang sebulan macamtu. Kitorang mintak la macam2 ikut ape pengantin nak. Orang butik ni kate tape, asal ada duit boleh je. Haha. Memang pun. Kawan aku ni amik pakej paling grand kat situ la kononnye. Pakej kanopi pun amik yang arabian canopy set paling mahal. Tu je nak dekat rm3k. belum campur yang len. Mase nak fitting baju, die kate baju tak siap lagi tapi dah boleh datang kedai. Bile kawan aku ngn akak die datang kedai, die kate baru nak amik baju dari tailor. dan sebenarnye baju tu tak seperti yang digambarkan pun. kenduri kat Pekan Nanas. Pada hari kejadian, servis diorang hampeh giler. Baju, mekap sume out. Nak kate bayar murah, sangatlah tidak. Maksudnye dieorang ni main ikut sesedap rase je. :(


Syura Bridal ok kot..berdasarkan review Nawal. hehe. Eh, nawal baru bukak FierNawal. Kalau nak buat baju/dress kawen ngan die ok jugak.


Chenta wedding nih yang mane satu?

Rai said...

Tq nad!
Ko memang membantu aku utk buat keputusan.
B4 this aku dah 80% terasa nk buat ngn butik X.
Hehe bila ko komen cmni tros aku rasa 95% nk pakai butik X taknak pakai yg lain2 dah. haha.

Hehe pasal baju kawen tuh gak, aku 70% hati nk hantar kat si Cik K. Nanti if pas settle few thgs, n if rasa ok utk proceed, nti aku inform pakai saper. Rasanyer baju aku buat kat kl jerh sbb sng nk amek ukuran kan. JB susah la jauh nanti nak kena fitting lagi. i taknak any drama on baju. If pelamin2 kat cni murah bawak ke johor, senang dah hati aku. masalahnyerh most of them tak smpai johor. Jadi mmg aku terpaksa amik johor nyerh vendor gak.

Chenta Wedding ala2 wedding planner. http://chentaweddings.blogspot.com/
The owner nama dier Sarah. So few weds dia buat concept garden nice gak. But too bad dah tanyerh quotation a bit over my budget sbb transportation nyerh mahal dong. kalo tak, mmg dah hire dorg.

Post a Comment