Thursday, September 8, 2011

Hantarans decor

This is the last thing in my mind from all the wed preps.
Reason is haha i still cant see the relevant behind the hantaran decor.
Hantarans items ok la still i can accept it. Just that selari dgn zaman, kena la kasik items yg boleh guna setiap ari. Kan?
Cuma hantaran decor yg berlebihan i agak tak agree. Sayang nyerh bayar beli fresh flowers or fake flowers pastuh nti buang jugak. Tp fake flowers ok lg kot sbb takya buang. Boleh reuse later.

Thats why i skip bertunang. Although certain ppl said ala hantaran masa tunang boleh jer kasik paper pon.
Tapi part yg i malas nk pk adalah preparations - baju aper nk pakai, decor, kena kemas rumah, amik cuti a day b4, muka takleh berjerawat, photographer, berat badan and paling penting jamuan mkn.
Neyy, so no bertunang for me. Too much effort, money and time consume for it.
For me, alang2 nak penat, abes duit or put much effort biar hanya utk wed. Full stop.
But i didn't inform bf pon yg i mmg taknak bertunang.
Masa we both discuss b4 risik, he asked boleh ke if majlis tunang gabung ngn akad nikah?
Sebab dia pon kalau boleh taknak bertunang gap few months b4 kahwin.
But dia nk bertunang cuma taknak gap lama2 tuh. muahahaha pahams?

Agaga the person in my mind who do that and i can relate that time is Siti Nurhaliza.
I think she engaged few mins/half an hour b4 her wed rite?

Herms so kuatkan hati n semangat btau mak n abah.
I know it's not gonna b easy later for my big day, but i just hope everythg will turn out smooth as it plan.
Kita merancang, Tuhan menentukan...
So mmg saya doa setiap hari semoga majlis saya berjalan lancar.
Resah n risau setiap hari hanya Allah yang tahu.

Ok back to hantarans decor...
So setiap hari adalah hari emas untuk saya.
If orang lain beraya rilex2 jerh, saya rasa saya mmg beraya sakan.
Agagaga. sbb hari raya, mlm kol 10 keatas baru saya leh rehat.
Busy raya umh sedara mara, busy layan tetamu dtg umh n basuh pinggan mangkuk.

So raya ke-4 baru lah boleh bernafas sket. ngeeee.
Terus drag adik to Ayer Hitam.
Naseibkasi duit raya kat adik kalo tak mesti dia takmo teman. :p
Tau2 jerhla kawasan2 beli brg2 kengkawin ni mmg panas panas n panas.
If bukan sbb nk kawen aku pon malas g ctu.

So berjaya beli bakul2 hantarans n bunga.
I mmg takder reference nk decor langsung.
My friend siap leh ckp eh suruh jerh la ur dad decor. Since he's very artistic.
Tp takmola susahkan abah. Dah byk susahkan abah part2 lain. :p
Lagipon manerla tau ada hidden latern. eh talent. huhu

The only part bf n i discuss are the color of our hantarans.
Being me mmg nk color putih bersih je. But adalah percikan color2 lains. Kalau tak cam hambar putih semata.
So here it is.
I baru main2 jerh buat 1 hantaran tau.
Tak letak gabus n lain2 lagi. main cucuk2 jerh.

Btw hantarans adalah 7 dibalas 9.
So i beli bakul2 7 jer. Lagi 2 since it's gonna be manisan n sirih junjung so takya la bakul2 ni.
Beli bakul sbb MURAH compare to the others.
Budget i untuk total cost decor hantarans (bakul2 + bunga2 + kain dulang hantarans) mmg RM200 jerh and im glad im not exceed it. :)
So excuse for the simple decorations as it is simple budget hantaran decor. :p


 Beli 3 size - ikot size barang hantarans. Kalau perfume, bakul sze medium cukup la.



 Bunga2 ni pon puas ati la sbb murah kan. But my sister said the cream flower is carnation. Me being buta bunga believe her n later we found out carnation is totally different from this cream flower. Argh wuteva. it still looks like flower aite?


Now the outcome...
agagaga im shy but wuteva. hahaha.

agagaga ok ker tak? ok la kan. ok la tuh. :p

Btw i plan nti nak sampul plastic transparent kat the perfumes.
Barulah nmpak cm kemas skit kan.

Dulang tembaga tuh atuk i dah ada.
So mmg kitorg guna jerh aper yg ada n i dah beli alas dulang color cream.

So nanti masa my big day, insyaAllah dpt la korg tgok hantarans decor yg lens2 kie? :)


P/S: tinggal genap sebulan jerh lagi. n 29 more days. SCARY! :p

13 comments:

jooleata said...

me scary jugak la.. but happy for your progress.. hihi.. :D

nida-razak said...

rai..nida pon pakai bakul tu je..tu pon bakul recycle..hehe..jimat..

Nadia Hamdan said...

simple and nice :)

Fariza said...

cantik !!

Berry Bee said...

eh2! same la bakul hantaran kiter! huhuhu!
=)

LisaLisut said...

i suka bunga cream tu!!!! cantik ok! proceed! 29hari dah scary. i lg 8 hari? duk enjoy2 lg haha

PussyCat said...

nice lar!btol la,selagi x nikah selagi tu rasa nervous je..dh nikah nnt mst rasa lega..agaknya my wedd date sama dgn u..

Rai said...

jooleata: tq dear. :)

nida: yerker. haha. gimme 5.

Nadia Hamdan: tq nadia. :)

Fariza: tqdear. :)

Berry Bee: ahaha 2 org dah sama ni. :p

Lisa: tq Lisa. sure adik i hepi u ckp bunga dia pilih cantik. nway gudluck lisa. 8 ari lagi. gulp. kalau i dah tak tenteram nk tido. haha. best nyerh u dah nak masuk stage pakai inai sok lusa ni.

Pussy cat: yerker sama? Hehe gudluck with ur preparations as well tau. I pon doa semoga semua berjalan lancar jer. Penat dah pk mcm2 ni.

ESR said...

wah pandai la ko gubah. cantek ni. bagus la rai ni. kaler pon nampak menarik. aku kan ske yg puteh2..soft2.

Cik Hazz said...

cantik bunga pilihan you tuh. main cucuk2 je pun dah cantik sangat dah. simple & sweet!! ;-)

Rai said...

Epie: tengkiuu beb. ni tgh pening cmner nk kasik hantaran nmpak firm di atas dulang.

Cik Hazz: tengkiu!! huhu bunga tiruan je. sng eksperimen awal2. Last minute boleh focus pakai inai je. :p

mimie said...

cantik. now mimie tgh cari idea nak buat hantaran sendiri gak. mine tinggal 3 months+ nervous jgak. takut gilerrr.

Anonymous said...

salam..congrates on ur wedding!

Post a Comment