Monday, July 4, 2011

Pre-wedding photos and Photographer, Location and Props~

Tgok other bloggers nyerh pre-wed pics baru teringat entry tertangguh saya!

Hasil gambar.....NOT BAD!
ehehehe untuk si kaku seperti saya n pasangan, bagi saya dah ok sangat la tuh.
Harga yang kami bayar adalah sangat2 berbaloi since budget untuk pre-wed kecik jerh.
Ohs anyway, tujuan buat pre-wed shooting ni sebab hasil gambar nak apply di atas kad kahwin, bunting dan materials2 lain yang relevan.
Kasi semua orang tgok muka saya n alip muntah. ehehehe.
Alalala kahwin kan sekali. Nak gak merasa muka di mana2 sahaja.
Hehe. Jadi oleh sbb mmg nak apply kat those materials, gambar pre-wedding memang sangat 'behave'.
Saya gabungkan photographer, lcoation and props here sbb takot busy tak sempat nak update blog seminggu ni.

Photographer
I just put few pics here. Yang lain tgok la kat photographer nyerh blog wokie?
Dah lama dah dia letak sajerh malas nk heboh2.
Sebab funny tgok muka sendiri kat blog orang lain. Tehehehe.
Dah redha n dah leh terima kenyataan yang diri sendiri tak fotogenik, baru lah kita warwarkan.
So my photographer is Hafizudin Hamdan.

Saya share few experiences sepanjang pre-wedding tersebut okie?
  1. This is our first time meet him. Know him tru b2b blogs. Thanks to u guys. See. I really read everyone's posts. hehe. Main reason y i choose him because the reasonable price and his portfolios are not bad. So for me, as i am designer myself, saya rasa takder masalah nak edit gambar sendiri, saya cuma memerlukan somebody untuk amik gambar sahaja. 
  2. Saya plan nak bawak helium balloons. Sedih tau tapi tak dapat last minute. Takda jual di putrajaya pon. ker ada? ker saya jer tak tau. Dah check Alamanda takder jual pon! Anybody knows, mind to share? Sebab if nak beli dari damansara a day before balloon tak tahan. Helium balloons tahan 8 jam je kie. Tak dapat la bergedik ngan balloons.
  3. He really knows to trigger our mood to pose. Make-up yang agak tebal membuatkan saya kurang selesa sbb cuaca petang tuh sgt panas. hahahaha lesson learn next time if bergambar di cuaca panas i wont wear fake eyelashes anymore. Nak senyum pon rasa berat naper ntah. So naseb la hafiz tak upload gambar2 aku yang nmpak pelik. hehe. anywhere, memula pelik gak asik suruh kitorg gelak2, dah penat dah gelak dpn camera. Bila tgok gambar, ohs gambar nampak gigi and gelak2 lebih cantik n neutral. ngeee. Tq Hafiz.:)
  4. Duration bergambar untuk price kitorg bayar 2 jam. Tp untuk kawasan yg besar and untuk trigger mood kitorg yang tak pandai pose ni mmg tak cukup okieee. hehehe. 
  5. Banyak scene/poses/props/expressions yang i plan to do i forgot and tak sempat sangat to do. So takperla. terimalah seadanya. Hehehe. mana tau alip baik nak sponsor lagi Pre-wedding part 2.:p so se-eloknya u guys plan, n tulis la kat kertas skit spy ingt. mahal kan bayar. so bergambar la puas2.
  6. Untuk sesi pre-wed ni saya admit kurang bersedia. Kurang plan.
Apapon, we enjoy the session so much. Thank you hafiz for ur patient handling us. :)
You sure can go far with ur passion. InsyaAllah.
Click here for his FB.

So enjoy this pics below and try to dig his blog for the rest of our pics k. :p




hihihi ni version edit kunun nk letak kat kad kahwin tp mak and abah kasi ker?
Mak, sila vote for yes if approve. wuwuu.


Location
Cyberpark, Cyberjaya. Hehe reason sbb ini tempat kami selalu jogging dulu zaman belajar di university.
Bukan berdating tau. Eeee tak main la dating kat dlm park. :p
We just love the place and we think the scenery there are beautiful.


*If pre-wedding shooting kat park and kawasan luas and berbukit, and if u plan to wear heels, sila bawak slipper and flat jugak. So takder la penat menapak 1 park with heels. :)


Props
  1. Laptop
  2. Starbuck tumbler
  3. Frames - to show countdown - will show later if necessary. :)
  4. Buih sabun
Haha dats all. Saya suruh alip bawak luggage sorong untuk bawak props ke mana2. :p senang.

Simple ajerh pre-wedding i.
But as i said, if i have 2nd chance of pre-wed shooting *hint bf*, i will have light make-up and focus more on expressions and poses rather than angles. Because i think that's the objective of having pre-wedding shooting. It suppose to reflect how fun ur relationship is not how serious ur relationship is.
So my tips for those who haven't go for pre-wed shooting yet:-
  1. PLAN ur pre-wedding
  2. IMPORTANT. This includes - photographer, props, attire and EXPRESSIONS. PRACTICE. haha coz i learn from our pre-wed. Most of our pics looks so serious. errr! So u need to know what u wants and control the situation. okie?
  3. Laugh as much as u can.
  4. Coz it looks more natural in the pics. Senyum nampak gigi kie. Takya nak control2 senyum. Sekarang i akan lebh berani amik gambar nampak gigi sbb nampak expression tuh lebih honest. :p
  5. Remind ur partner
  6. and ask him to remind u too for expressions. Means if naturally ur bf suka berkerut, pesan slow2 masa shoot tu, "sayang, jangan berkerut even panas camner pon okie?"
  7. Dun wear heavy/long fake eye-lashes
  8. if tak biasa coz trust me if cuaca panas mata macam ada gam. susah nyerh nk buat expression muka. ahahaha. Trust me Mascara more than enuff. 
  9. Time: Pagi adalah waktu yang terbaik
  10. sbb if in case u guys nak tambah time and photographer pon ok with it still ada masa sblom kol 12 tghari. So time between 8-11.30 am is the best. AVOID petang seperti saya  wuwuuu sbb cepat gelap. Kitorg start by 4.30 pm until almost 7pm. Masa dah tamat untuk shooting. tettt.
hehe itu saja. Harap entry ini membantu. hehe. Apapon it's a great session and experience for us! :)
But we still hope for pre-wed session 2 if ada masa n rezeki lebih. :p

(entry ni dah pernah post tp terpaksa re-post since b4 this tak ckup complete. Sorry if ada yg terbaca 2x and ter-wonder why.)

6 comments:

Cik Hazz said...

nice!! ;-)

nida-razak said...

sweetnya... =)

Bubbles said...

HYE U!
U ke Rai yang buat dress dengan rico?hehe. **yakin je**
Saw ur dress juga haritu. meletups u! mesti u tak sabar nak pakai. :)
tgl lagi few months je kan? excited for u!

Rai said...

cik hazz & nida: tq. :)

Bubbles: huhu have we met before? how u know? He told u ker? u pon buat baju ngn dia yer? hehe nway tq dear. tinggal 3 bulan lagi. cuaks tp excited. :)

Bubbles said...

hihi.yup. dia kata dia tunjuk baju engagement i dkt u last week u dtg fitting kan? baju u ada gantung dkt collections dia. good luck!

Rai said...

Bubbles: woooo. i tgok banyak sgt baju kat ctu kot. smpai i tak ingt which one urs. banyak sgt cantik2. sigh. tq dear. gud luck with ur engagement too. im sure u will look pretty in his superb collection.

Post a Comment