Wednesday, July 27, 2011

DIY Wedding Cards - Part 2

Have you read the earlier post before?

I have to create 2 seperate wedding cards - for my side and bf side.
Bf wedding will be RSVP style. So obviously we can't combine the cards together.
So that's explain y we need to have 2 seperate wedding cards.

The process:-

1) Quotation
As mention before, i have email few printer companies asking for quotations. Kebanyakan semua bagi price tak masuk akal. Naseb la work in this industry as well so sumhow i know the price make sense or not. Ada a few yg betul2 kasik harga reasonable. But still i hope i wil get cheaper than wut they quote. Kiasu maa. Huhu i nak macam Zara dapat harga kad dia RM0.30 jerh.
Size: - 
Open size: 177.8mm (width) x 254mm (height)
Close size: 177.8mm (width) x 127mm (height) - 2 fold
Printing: Full colour front and back
Finishing:
- Art paper 180gsm (yg ni i mintak kertas paling tipis. ikot logic, lagi tipis lagi murah la kan)
- Matte laminate 2 side
- Hot stamping (cover only on certain words)
- white envelope
Total cards to print: 700pcs.
Time  i mintak quotation ni tak decide lagi nk buat 2 folded cards or just postcard style. So maybe u guys can use this guideline if nak mintak quotation from any printing company.
Matte lamination give better finishing than glossy. That's what i feel la.

2) Type/ Details of cards
You guys need to decide to have cards with:-
 - emboss
 - hot stamping
 - spot UV?


Nampak tak corak tuh timbul2? Tuh emboss

 Hot stamping yg metallic effect ginih. Common use for wed cards

My lil advice:-
- If nak buat kad sekeping depan belakang, better jangan buat effect emboss. Nanti side belakang berbekas.
- Spot UV is expensive. Tp kalau buat business cards murah la plak. padahal wed cards takder la besar maner. erms mmg tak paham part nih. Ohs spot UV example better tanyerh kedai printing. sbb kat google tak nampak properly. Korang kena tgok sendiri and pegang. Baru paham. I personally like Spot UV. haih but pricey. full stop.
- Guna hot stamping if nak kad nampak ekslusif a bit. Harga pon reasonable.
So after know rough estimation costs on materials, type and size of wed cards, i decided to have postcard size which means sekeping depan belakang full color on art card (7x5inch), Matte lamination on both side, hot stamping on certain elements with normal white envelope.

3) Design



Cards Inspiration:-


This are just some of it. So orang putih kan? Huhu. I just like the colors and the simple design.
I want to put our pre-wed picture on the cover tooo!!!

So here is my first wed card design for my side.

Sorry that i change names and location to lorem ipsum (dummy words) for safety reason here.

So i show my parents for the design. and...
They REJECTED it!
hahahaha because they feel it's not really appropriate to show the pre-wed pictures even tho we are not holding hands.
But i understand how they feel. Cuba bayangkan 20 years from now and i became parents during that time. n nak pass kad kahwin kat kawan2 surau. Time tuh gambar pre-wed sure lagi gempak zmn tuh. Sure i macam segan nk pass the wed cards kan. Ala2 mcm 'advance' nyerh la anak ko ni. camtuh kot. So it's ok. Gud designers will be able to come out with alot of other better options without neglecting their clients needs. In this case, my parents are my clients. I have to respect their opinions and thoughts too.

So here is my 2nd design:-

Their comments are ok. Just my mom ask me to change the font type a bit. Dad asked me to revise the maps a bit. The maps are tough to draw ok. Sigh. huhu. Ohs dad asked why blue? Can please add pink color a bit?

So here is the final design:- 


I added pinkish a bit. Told dad that i think it will be too girly if i add more pinks. So i think this is gud enuff. Plus it's pastel color! hehe. Rasanyerh ok kot. Everyone satisfy with this design or they have no option except to accept it as it is? :p Ohs card ni sure ramai ingt fold tengah2 tuh kan? which is tak. Belakang card ada map. So wut u see is wut it is. Takder lipat2. Postcard style.

The map will be show and share it for free here in this blog for any Johorean B2B reference after my wedding day kie. Selagi my wed day tak smpai lagi, rasa mcm tak sedap ati nk share all the things here. Sorry ok? Hope u guys understand.

4) Where to print the cards
We went to Jalan Pudu/Jalan Brunei untuk mencari tempat print yang murah. I really thought there will have alot of printing shops. But lil disappointed coz kedai print tak la byk sgt. Dalam 10 jerh kot. And dalam 10 tuh, only 3 shops was shortlisted. But okie kot since the price we got there are much cheaper than the price that i got tru emails in other printing shops.
So after estimate costs, balik dulu and we come back there after few days.
There was 1 shop siap cakap camni;
"I nampak u guys jalan dari tadi survey price dari other kedai. Baik u guys print kat sini jerh. I boleh kasik murah punya. Berapa paling murah harga dorg kasik u?"
"RM0.60"
"I can give you RM0.50 per-card with hot stamping"

Wah saper tak suka. 10 sen murah pon rasanyerh dah bermakna sangat.
So i pon dah isi dah borang deposit siap2, dah half way explain what i want.
What makes me stop was when he said;
"Ohs RM0.50 tu i tak boleh kasik u Matte Lamination. Kalau nak, tambah sikit. Ala if with Matte lamination tak cantik maaa, susah nak lekat dakwat tulis on the card."

What? Are you kidding me?
He can fool other ppl but not me. Especially when i know the difference between glossy, matte lamination and normal art card.

So we both say sorry and told him we will come back later. But of course we wont coming back.
We went back to the first printing shop and settle everythgs there.
So i think i got a fair price.
RM0.60 per card - hot stamping on certain words and elements, Full colors and matte lamination on both card side on art card, with white envelope. Card size: 7x5inchFREE wed poster - 2kaki x 5 kaki.
Total costs: RM420 for 700 pcs.

Although my budget supposely below RM0.50 per-card but haih ok jerh la. Malas nak carik kedai printing lain. I think u guys yg belum cari n punya banyak masa, maybe boley survey printing shop area Sunway/Subang and Serdang/Sri Kembangan. Sana kan kawasan student. Mungkin lebih murah.

5) Duration printing
Please aspect 10-14 days for them to print the wed cards. Before hantar factory, dorg send email untuk kita confirm kan all the files back. And you have to sign first before dorg hantar factory untuk print. Email tuh adalah dlm lebih kurang 10x between us. ahahahaha naseb dorg la deal ngn aku yg fussy. Although cards dah design siap2, tp dorg still kena seperate file untuk hotstamping. Jadi aku kena check balek all the files properly. Betul tak dorg alter file aku tuh. camtuh la. n ejaan semua kena check.

Eh so kedai aper yg i anta tuh? and how the outcome of my wed cards?
Huhuhuhu that's gonna be my next entry insyaAllah will be by next week since i pon tak collect lagi. Okei. Dah tgok outcome, baru la kita share info nama kedai tuh here.

Btw i love my wed poster so much. I think i design it pretty well. Nicer from my wed cards. I call it - Awan Nano poster. ahahaha. Poster pon last skali i share here. I hope the quality of printing will be nice too.

Hope u guys dapat some guideline berguna untuk wed cards korang kie.
Tapi mungkin yg buat ready made cards lain sikit proses nyeh.
Dua-dua pon ada pro and cons.
I gatal buat sendiri since aper guna jadi designer if tak design sindrik although my job takder kaitan ngn printing stuffs, tp i still have the knowledge to do it. Kalau other designer buat, sure ada jer i tak puas kot, at least if i buat sindrik, if orang kata buruk ke aper ker, i tak dulik janji i puas ati. huhuhuhu.

I think banyak2 part susah wed preparations ni, mmg wed cards la. Sebab kena berhati2 sangat2 and amik kira banyak benda. So sila buat awal2 yerh. hehe.

Bf punya design malas nk cter. ahahaha sbb nanti entry jadi panjang giler plak. So bf nyerh wed cards, nanti kita tunjuk outcome jerh kie masa next entry hopefully next week.

If ada paper u guys nk tanyerh, need my advice, boleh la email me ker or tinggal kan comments here.
Ohs btw i guna software Illustrator untuk design my wed cards. Apa2 printing stuffs pon, biasa mmg guna software ni. Photoshop boleh jugak tp tak berapa afdal la. 

Wahahaha panjang tak entry ni?

P/S: Buat postcard style wed card ni, selain boleh save budget, save the earth too sbb kuantiti kertas tak byk macam normal folded cards. Just my thoughts.

21 comments:

anaztasias nora aira said...

info yang berguna. thanks dear :)

missbby said...

betul la..aku suka je design ko..simple n nice...

oshinz said...

sangat berguna punya nasihat ni. very detail!!! suka suka! thanks sis. akan bookmark untuk rujukan masa depan. hehehe.

.:shura shushi:. said...

design u cantik!!!!!!!!!!!!!!!!
modern style

wande-ful said...

cantiknya your kad...

i agree with you about the postcard thing..
i pon mmg nak buat kad size poskad jer..

yours is very beautiful..
cant wait for the outcome.

nt share the info about the printing shop please !
i pon tgh dlm proses nak memprint kad kawin ni ;)

thanks for sharing the info ~

Renee Meow said...

oh bestnya kalau boleh design own card kan.. saving sgt2.. :) btw love ur card design!!

Rai said...

Nora: no prob dear. :)

Kak uda: huhuhu tq. mmg simple. takder ayat bunga2.

Oshinz: tq oshinz mmg nak share info pon spy senang for any other b2b buat rujukan.

Shura: tengkiu dear.

Wande-ful: tengkiu dear. will share the name of the printing shop by next entry kie.

Renee: tq renee. rasanyerh save alot kot. yg penting tak perlu pening2 pala sgt deal with other 3rd party. Dah leh skip 1 process.

~ mizzAmy ~ said...

nanti share tau which kedai yg murah utk printing. that day i ada jalan2 jugak kat area Jln Pudu tu tp x tanya byk kedai. and jenis kad pun i tak reti sgt since i'm not expert on printing.

LisaLisut said...

ala rai..i missed ur tips ni.hehe..kad i br je siap..tatau la cmne rupenye..masa kt phone smlm katenye ade silap skit color.i mls nk amend lg.nt if ok xde slh type ke apa i amik je trus.huhuhu..nice la design u rai.i teringin nk buat postcard jgk tp tatau la nape last2 i tak buat.haha.sbb nk share 1 card for both side kononnya.hahahatak muat.dgn details side tunang i yg maha panjang nama2 famly dia.lol..ok bye ;p

Ainee Cumi said...

Wedding card u lovely sangat. Simple! Dah lah siap kasi info details nak tanya and email semua. I pun tgh gopoh gapah settlekan kad kawin ni. Part paling runsing. Betul cakap you

Rai said...

Amy: Yeah sure Amy will share it with u guys. dun worry if u not sure about card materials, kedai ni banyak sangat card samples. You can spend time there tgok satu2.

Lisa: Hehe tq lisa. nway tuh la sbb i takmo combine cards. Hehe nama i sindri jerh dah panjang. belum campur nama2 parents. takper small mistakes are acceptable. as long color tuh tak lari byk.

Ainee: Tq Ainee. Mmg. i lagi pening ngn byk kjr2 freelance. tp gagahkan jugak spend 1 hour everyday ngadap kad kahwin ni mlm2. ahahaha

Cik Lijah said...

kad cantek sgt.....design sume cantek....kagum2....hehe...

info berguna, tgh cari2 idea nak buat kad gak ni...thanx dear...

oshinz said...

sis, katne nak dapat Illustator free tu? ehehehe..

Rai said...

Cik Lijah: tq dear. gudluck with ur preparations too k.

oshinz: means? da software? hehe email me k for detail if nak tau.

plain jane said...

oh rai... i like your cards.... nanti bila tiba masa i nak tiru cket2 boleh? hehe

Ms Head Over Heels said...

Thanks, great info! memang sangat berguna, I baru nak design card, hehe. Cantik la u design :)

Epa Zarifa said...

cantik!! bestnye pandai design kad. terpikir gak nk buat sendiri, but takut jadi buruk...hehe

btw, kita amik banner b2b ye?

http://epagroove.blogspot.com

Rilla said...

Eksaited I baca entry ni sebab I pun buat one-piece card jugak. Senang dan simple. UV spot tu macam di antara hot stamping ngan emboss kan? Yang selalu kat biz card tu. If biz card tu hitam matte, yang UV spot tu dia timbul sikit tapi agak glossy. Yang itukah?

Rai said...

Plain Jane: kad i biasa jerh yang. anway tq. :)

Rilla: Aaahs btol skali. tp dia x berapa timbul mcm emboss. but it's nice! if u dpt quotation murah for this, mmg best~

Ms Head Over Heels: Tq dear~

Epa Zarifa: tq. amek jerh banner. :)

Rilla:Aahs tp dia tak timbul sgt mcm Emboss but it's nice. If u dpt harga murah for spot uv, better teroskan. make sure dpt matte lamination skali. baru nice!

Shaza Reena said...

Nice info :)
I pon tgh survey for printing shop and maybe card pon nak buat sendiri jgak because rasenye mcm lagi murah je buat sendiri kan?
Owhh..goodluck for your wedding nnt..

Anonymous said...

try solid colour tapi kat penang la.dulu i pernah buat dekat depa..kalau untuk printing agak murah la.design depa kaku sikit.depa tak biasa buat design kad kahwin...

ni fon owner dia..
fadhil 0123554911

Post a Comment