Wednesday, July 6, 2011

HIV Test - Can i ask something?

Morning guys.
Just wanna ask.

Contoh:
Saya dari Johor.
Dia dari Selangor.
Akah nikah di Johor.
HIV test nak buat kat KL since we both work here.
Soalannyerh:-
1) Betul ker document/borang tuh kena ambil dari Johor then boleh buat test kat memana jerh?
2) Borang yang nak amik dari Johor tuh cuma untuk perempuan jer ker? If lelaki dari Selangor then takya amik dari Johor?

Tq for those who help to answer this questions. Will help me to understand the procedure better.

11 comments:

Miss Sunshine said...

Hmm, yang kita faham... kalau dari selangor.. memang takde borang HIV.. sebab haritu g JAIS, dia kate terus je pergi mana-mana klinik kesihatan kerajaan.. Maknanya.. bakal hubby rai boleh terus je g mana2 klinik kerajaan.. tak payah borang pun takpe...

IZWALOVEDESIGN said...

rasenye tak perlu borang ape2 pun...
nanti pihak hospital atau klinik akan sediakan borang itu..

dah siap hanya kepilkan sahaja..

masa wa buat kat klinik desa puchong...kejap sahaja..dalam mase 30minti dah siap...

mase 2 tak yang bawa borang ape2... diorang yang akan bagi borang warna kuning...

Alia.A said...

rai. as far as i know. u bleh pakai borg kt tmpt u nk buat hiv test tu. doesn't matter pun. x menjadi mslh pun in fact. no worry!

LisaLisut said...

HIV test takde kene mengena dgn ambik borg dr mana2...(yg rumit psl borg tu borg nikah).

kalau u sama2 dgn spouse nk buat HIV test,g sama2,contohnya KK Shah alam,ckp je nk buat HIV test kawin.dia bg borg,isi n done! :) tu je.hehe.takde kisah negeri2 ni.sbb laki i pn perak i n9,nikah n9.kami buat HIV test sama2 kt selangor(dengkil) hahaha jauh pye psl sbb susah nk buat appointment.pffffffft

Cik Puan Nadia said...

try call pejabat agama islam dulu pasal procedure ni sbb masa i buat hiv test, mmg abg counter poliklinik tu ada bgtau.. ada few couples kena buat hiv test twice sbb x pakai borang hiv yg disediakan oleh pejabat agama islam negeri (which negeri i x sure)

as for me, i org selangor buat hiv test kt melaka. my hubby org melaka buat hiv test kt kl. nikah kt selangor.. xde masalah. boleh pakai borang hiv test yg disediakan kt klinik je.

Rai said...

Tq guys. Reason i ask sebab akak kat kinik i nk buat test tuh confuse kan i kata kena amik form dari Johor. Sabar jerh la. Anyway, parents i dah g Jabatan Agama kat my place and ask about it. Confirm dorang kata boleh jerh guna borang dari mana-mana klinik tak kisah dari negeri aper.

misssazusarin said...

wani asal perak...tp blaja kedah...so amik test kt kedah jer...xde pun dia2mtk apa2 yg bkaitan tempat asal kita =)

jooleata said...

utk saya pula, borang kena ambil dari pejbat agama, borang utk test HIV pun da diprovide skali, test HIV boleh amik kt mana2,..
borang tu kena caj rm5.. tu je yg ai tau.. :)

Rai said...

misssazusarin: elo wani. thx for the info yeah.

jooleata: yerker. kalau borang nikah i tau mmg kena amek dari jabatan agama. tp hiv test form mcm tak make sense jerh kena amek dari johor. tp takper. rasanyerh btul mmg boleh guna borang dari kl. coz parents i dah tolong tanyerh kan td. haha kalau tak valid test i abesla kena amek 2x.

Aminah said...

erm.. i pon nk buat hiv test this month. just a silly question. kne bwk tunang skali ke wt hiv test? sbb kalo ble nk wt berasingan. bole ke x eh?

Rai said...

Aminah: eh takla. leh buat asing2. takder masalah.

Post a Comment