Wednesday, February 9, 2011

Guestbook and FREEBIES! :p

Weekend masa tahun baru cina, balik rumah parents, kat batu pahat kemas2 bilik then nampak artwork masa kat MMU masa Alpha dulu.

Found this.
 Nama kat page kanan terpaksa di blurkan. :p

Begitu juga nama di cover depan terpaksa diblurkan. :p

Ok. Takla megah mana. Haha ni artwork masa budak2. Kunun nak buat buku ala2 Harry Potter.

So this can be lil inspiration for the wedding guestbook rite? I know now it's a trend to do guestbooks in malay wedding. Teknik nak buat buku ni senang jer.
  • Beli paper coklat pelbagai jenis and materials.
  • Cari font kat internet yg ala2 classic.
  • Install font di laptop/computer/mac.
  • Print nice quotes. So untuk kahwin bolehla cari love quotes.
  • Binding.
Ntah kenapa burink takder kerja di opis padahal kerja freelance ada jerh tp taknak buat td. Hehe so saya buat lil freebies for you guys. It's a Guestbook Template.

Tadaaaaa!


Sedikit info:-
  • The template format is in Powerpoint slides in A4 size. The background in PNG. Why PNG? So that you guys can print on whatever paper color that you want. Cuma tadi saya print ntah kenapa tak berapa smooth . Grr is it my printer or is it PNG file bila print jadi tak cantik? ahahaha. sorryla. nti if ada masa i repair yer. But it's still acceptable la quality nyerh.
  • The texts on it can be edit/change. So that's why i buat in Powerpoint. Semua orang yang takder Photoshop mahupon Illustrator boleh guna.
  • Ok sila download dari link di atas tadi. Unzip. Install fonts didalam folder tersebut. Ohs sila tutup powerpoint dulu before install yerh. Dah install fonts, baru bukak balik file tadi.

 Ni kira mukasurat pertama la. All text boleh edit/tukar dlm powerpoint.
 Yg ni second page. Kamu boleh ganti dengan ucapan terima kasih ataupon other quotes.
Saya tunjuk contoh ajerh. Text boleh ditukar.


Ohs ada space di belah kanan untuk kawasan biding belah kanan
Lukisan lidi bodoh2 itu korang ganti la dengan gambar kamu dengan pasangan kamu. (real picture)
Tapi jika malas, boleh saja remain luksian lidi ni. :p
All the text boleh edit/change to english or to other texts you want.

 
Space belah kiri untuk kawasan binding

Hehe itu saja. Boleh la print/fotostat banyak2.
Before print banyak2, test la print sket2 n tengok make sense tak print depan belakang.
Ahahaha paham kan maksud saya?

Ohs i make each pages background in slide master. Tahu tak macamana nk change slide master?
Just pergi View > Slide Master > Dah abes edit backgound > Tekan close.
Kenapa kena buat Slide Master? So that boleh lock template. In case korg nk banyak2 page pon, template design tuh still there.
Company dulu asik kena buat presentation slides. Jadi sumhow bolehla share knowledge yg ada tuh ngn korg.

I did this inspiration from Google. :)
Takla cantik pon. Sempoi ajerh just for fun mengisi masa lapang.
If ada masa, i buatla lagi cantik2.

 Haha yeah tiru sket here n there.
Samada before binding nak leraikan kasi kat setiap tetamu atau binding la sesiap letak atas meja guestbook.

 Ok for cover try la use this thick cover. Yang ni kena cari kat kedai.

Kalau jumper colorful lagi nice.

 Tapi if me, i like as simple like this. Letak gambar dengan pasangan and tarikh kahwin anda.

Pastuh carikla binding cantik2 cmnih kat kedai.
Kalau boleh g survey kat kedai dulu n share harga binding pakai ring cantik2 tuh yerh. hehe.

I think sekarang ni pelbagai jenis ring binding. Pilihla yang bersesuaian.
Try carik material paper yang nampak classic or ada texture mesti cantik.
Ok. Selamat mendownload n men-DIY ur guestbook. :p
Kalau ada prob ngn template tuh just leave ur comments here.

Wedding ni kan banyak betul belanja nyerh tp kita still boleh meng-kreatifkan diri try save budget kat memaner yg patot n still make the majlis memorable. I hope with this Freebies able meringankan beban korg sikit. :)

49 comments:

mizzunderstood said...

thanks for this entri!really help me a lot..
btw..nice work..kalau ade boleh kongsi lagi..
hehe.. =)

Rai said...

Thanks dear~
Insyaallah if ada masa nti, ill do other freebies as well. :)

CutiePieLulabi said...

Hi,

Saya tengah cari Guestbook jugak..
tq for sharing..BTW anyone ada suggestion utk order guestbook x? any link can share? tq

Rai said...

CutiePieLulabi: Thanks for visiting this blog. Anyway i pon tak berapa pasti siapa yg leh buat guestbook ni. maybe other b2bs can share. I buat i punya sendiri je insyaallah.

anaztasias nora aira said...

hiiiiiiiiiii salam kenal b2b :) jom exchange link. nice to meet u :)

ElyaElmo said...

alamak! guestbook tak buat lagi..huuh

Rai said...

Nora: sure. Will link u as well. :)

Elya: sempat lagi nih. dun worry. hehe

cikFM said...

wow.. thanx... sgt berguna utk cikFM yg tgn kayu nih tp nk jugak menDIY sndri.. save cost.. hehe..

Rai said...

CikFM: sesamer. :) Tuhla guestbook tak lebih RM50 kot kalau buat sindrik. kat luar confirm cecah RM100. Lagipon buat sindri puas ati.

"cikkin" said...

salam..hye!!
suke nye entry ni..suke blog ni juge..
jom exchange link!..=)

Rai said...

cikkin: tq dear. will link u as well. :)

"cikkin" said...

rai..nak tanye..camne kamu lukis orang lidi tu?? cute laa..tolon lukis boley?? hihi..=) *x malu*

Rai said...

cikkin: i designer so i lukis balik dari gambar asal. huhu u boleh search kat shutterstock.com untuk cari gambar comel2 kie?

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

suke gile kat orang lidi tu. sempoi tapi comel bangat!!!!!

miss ika said...

thx bangat dear for sharing~! byk info from ur blog~!i like~!

Rai said...

Oshinz: tq dear. :) I pon copy jerh n lukis balik.

miss ika: glad to share with the other b2b. :)

Miss Sunshine said...

kita suka lah.. mula2 rasa tak nak buat guestbook.. tapi, tgk rai buat ni.. rasa nak pulak. thanks dear...

Rai said...

Miss Sunshine: Heee buatlah. Kan seronok ramai2 menyerbu guestbook corner. :)

Sheila Halim said...

like your entries! really helps! I'm B2B from Sabah. followed ur blog too :)

CikYuzz said...

like this..thank sudi kongsi.. :)

diviwedding said...

cantik....

saya suka blog ini....

saya akan link dan promo ke teman-teman di indonesia

Rai said...

Sheila Halim, Cik Yuzz & diviwedding: Tq guys! will link u all as well. :)

zimie said...

baru tau post rai ni.cantiknya!!suka yang page nama tetamu,perkara menarik tentang pengantin blablabla.nak tiru!!;)

Rai said...

zimie: bisa dong. hehe sila la download if sudi kie. tatau la link tuh boleh guna lagi or tak. 4shared dah kena block kan?

~Lieza~ said...

Hi Rai...slm prkenalan...tq 4 sharing da info...tp i nie failed la part2 arts nie...rasa nk buat sndr tp tkt jd burok lak nnt...huhu... neway dh follow urs...=)

Gadis said...

Hai..

salam perkenalan...

thanks for ur info..
banyak yang best untuk preparation b2b..^_^

blushingbride said...

tq!! bestnye i da tak payah nak risau nak keluar beratus2 utk guestbook !!

Nadia said...

Love ur guestbook! thanks for sharing~

cik purple said...

cantik2..hehe..u no what ria..i'm a bit nervous nak buat i punye dream wedding..yg ade candy buffet..yg ade pic2 pre-wed included guestbook corner..sb nye, my hometown kat Jeli..a little countryside area kelantan..so,byk benda yg tak dibuat lg di sini..bile i suggest ngan mama i..mama i buat muke pelik..camane??as example aritu, i tempah i punye pelamin..i tunjuk pic pelamin yg i nak..very simple tp ade kusyen2 kecik yg comel2 as a prop..u boleh tgok pic pelamin tu kat side i kat page my dream wedding.. so, both of my mom ngan vendors tu buat muka pelik..katanya, mana ade org buat macam ni..i bingung plak jdnye..mcm tak jd kenyataan je nih dream wedding i..haru betol..

nuha hayati said...

rai..

impress nye tgk effort you..
nk buat guest book sendiri jgk..
tapi xde idea. so besar kemungkinan akan tiru je u punye ni. thanks for sharing ya <3
n nk boh link ni kt my entri pulak..(mintak izin nih)

Anonymous said...

suzy : hee..nice2..klau tempah kt u bleh ke?? haha..sgt2 bz..wedding dh dekat..huhu..plezzz..
ixoraqaseh@yahoo.com

shafika fieka said...

Assalam..hai rai..salam perkenalan..saye nk mintak izin copy link awak tue blh yer..saye xkretip la cm awak..heheh

Suraya Nordin said...

i like ur idea so much!

CNK said...

hmmm... cuak pulak i nak berdepan dengan all the preparation rai. there are a lotsa things yg i nak mintak ur advise n so on... will email u later ya.... thanks million for all ur sharing in here. it helps a lot in terms of idea n so forth. phewww.... *melepaskan lelah yang tak lepas2*

Cik SaL said...

sy mtk link 2 ye dear...jom follow sal..n sal da follow awk
http://aimeecomel.blogspot.com

Mila Ahmad said...

mila mintak izin untuk buat guestbook macam kamu ye.

dhiera said...

mohon download template~ thanx ya!

salam kenal. he

SOULMATE is said...

cntik..
idea yg cntik :)
salam perkenalan
http://soulmate-kami.blogspot.com/

aisyah kz said...

thanx cz sudi share :) really appreciate..

corat coret sendiri said...

nice info to share dgn sume..tidak terkecuali saya hehe..suke sgt idea ni..thx rai

Anonymous said...

terbaik.. suke sangat info ni.... u really helped.......... <3

mr&ms bOZhiCkA said...

Memang membantu untuk buat guest book..hehe anyway thank you sanggup berkongsi ye... jgn malu2 lawat blog saya bojailuvicka.blogspot.com k..heeeee...

ieka laa said...

mohon template ye rai..nk dunlod kt 4shared tp da kne block..ske sgt guestbook mcm tu..plis k..

Syazana Zainn said...

salam sis :)
thanks for the template guestbook mmg mencari2 :D
tak jd nak beli DIY lg puas hati

♥cikredjambu♥ said...

Assalam...sis kenapa saya xboleh download template guestbook tue..boleh x sis email kan cikredjambu@yahoo.com...plzzzz

Anonymous said...

ye...sy pun xboleh downlod..boleh email kan juga?...erzah@yahoo.com

cik mah said...

sukanyer...minta nk amik ye...

Anonymous said...

As'salam, hye sis.. sy mohon izin utk dload ea.. sgt2 membantu sy untuk buat guest book ni.. sy survey kat luar utk guest book.. around RM70+++.. tp xla spt y kt ingin kan... trima kasih cz sis sudi share dsign guest book ni... tQvm ^_^

Anonymous said...

terima kasih sgt2 sbb sudi share templet! Sy mohon download. Semoga Allah membalas jasa anda. :)

Post a Comment