Friday, January 27, 2012

Kisah wedding reception belah Putrajaya

I baru notice byk emails i lambat respond n kadang2 tros lupa nak reply. :( my bad.
Please email balik eh if ada yang i tak reply. Sebab kadang2 i dah baca email time ofis tapi bila tgh focus ngn kjr, segala benda i tolak tepi. cewah bunyi mcm busy benor. bila dah free, lupa plak.

Take a break belah batu pahat, kita cerita belah kl boleh?

Belah Putrajaya i cter 1 shot boleh and i just cter part yang saya terlibat kie? Part yang saya tak cter maksudnyerh saya tak involve, diuruskan oleh pihak lelaki. :)

- Venue and Date
Sebenarnyer paling susah adalah menentukan tarikh majlis kahwin. Agree? Lebih susah if nak buat kat dewan yang hot menjadi tempat kahwin. Since it's guy side, I let husband decide the venue etc. Since family husband duduk bangi, so husband prefer do it at Putrajaya. and since it's double wedding, so he decided to do it at Dewan Sri siantan that can fit 1000 people in 1 occasion. Date is lil prob as at first we decided to get married by November or December but hall is fully book. Padahal masa kitorg datang tuh is like a year and 2 months early. Scary rite? So paling penting bila lepas risik and tunang and da decide nak kahwin, bolehla book hall cepat2. Lepas da dapat tarikh belah lelaki, baru la dapat tarikh kawin untuk belah perempuan. hehe sbb normally belah perempuan kena la buat seminggu or 2 minggu awal.

- Theme color, husbad and i pk sama2. We both decide nak buat theme color purple and pengantin nak color contrast. Entry ni banyak beri insipirasi. Tapi since reception ni side lelaki punya, so saya hanya focus part yang saya terlibat je. Part lain memang saya hormat dengan decision pihak lelaki. Yang penting majlis berjalan lancar. Kawan2 husband sangat cool sebab dorg smer agree nak pakai tuxedo/blazer.
abes majlis time nk amek gambar outdoor, budak2 ni kuarkan pistol and parang mainan sebagai props. mmg KEZUTAN huhu tp sgt coooooool ok. LIKE~

Pastuh pengantin harusla over sama nak jadi gangster gak. hehe damn mimpi jadi kenyataan walaupon hanya berangan2. saya peminat cter ekin cheng jd gangster tuh. cter cina dulu2 tuh. yg ramai2 jd kongsi gelap. suka kot. so dpt berangan jd gangster pon cukupla :p

 see kawan2 dia sporting ok pakai tuxedo and purple tie. ohs purple tie disponsor oleh husband since dorg smer sudi jd ushers dat nite. It's RSVP wed. Tataula cmner majlis if dorg tak tolong.

- Tudung and Handbouquet i dah pernah review before.

- Reception dress by Nik Erwan Roseli.
Malas nak cerita panjag story behind it tapi sebelum reception, husband and i memang tak yakin langsung dengan baju putih tuh. Kitorg panggil baju tuh baju clown. Sebab byk drama behind it. Banyak sangat. Masa last final, baju masih ketat and menampak kan perut yang buncit. Sampai i discuss ngn husband rasanyerh masih sempat if nak sewa or beli siap. Amboi2 budget pon ketat dah, ada hati lagi nk beli baju pengantin siap. Ingat boleh beli ala2 baju casual kat Poplook ke? :p Saya memang berdoa pada Allah mengharapkan semua berjalan lancar dan baju itu tak memalukan saya pada wedding day saya. Entah macam mana Allah maha penyayang sangat2 doa saya diperkenankan. Masa wedding, baju tuh fit just nice to my body and saya tak nampak buncit langsung bila pakai. Nak kata saya diet 2 weeks before the reception, memang tak sempat. huhu malah saya tak sempat langsung test baju tuh in within 2 weeks gap tuh. So alhamdulillah baju tuh nampak cantik di gambar. Inspirasi baju asal diambil dari gambar ni. Memang fall abes ngn baju ni.

Wedding dress Inspiration.

My version

- Reception attire for Groom by Syahir Nurdin.
Highly recommended. Sebab dalam masa sebulan setengah dah siap ok and jahitan memang tiptop. Husband sangat puas ati. Dahla dorg baik sangat2. Sigh kalau budget saya tinggi mmg dress saya pon nak je hantar kat ctu malangnyerh budget ciput kan hehe.

 Gambar ni rasa husband paling kacak haha


- Makeup by Echenta
Jangan la bising nampak makeup nmpak bold. Memang saya yg request nak bibir color merah terang. huhu sbb terasa nak smthg different dari belah BP. Plus event tuh mlm kan. and actually i really satisfied with the makeup. Sbb i can try all makeup style during my wedding. Takla burink sama je kan.


- Bunting
Siap like 2 days before my wedding. Print cost and bunting stand disponsor oleh rakan ayah mertua. Alhamdulillah. Tugas saya tolong buat design untuk kedua2 bunting.



- Guestbook and Photobooth props
Semua disediakan saya a day before the wed. Byk donlod dari tenet sbb tak sempat.  Tapi background props, rakan2 husband yang tolong banyak. We both just cakap nak letak plain langsir and pk la cmner nk sangkut.





I think dats all the review.
Balik ke umah mentua after reception mlm tu the whole family siap buat post mortem sambil abeskan lauk2 pengantin.
Lesson from this wed: The family members alip dah tanak buat RSVP. hehe sbb headache woo.

So think twice if nak buat RSVP. Byk dugaan nyerh.
Lebih2 lagi double wedding RSVP. wah. jemputan i untuk kawan2 n sedara mara pon terhad tak boleh lebih 60 orang kot.
Susah sangat nak select member2 untuk g belah KL since saya ramai kawan2 di sini since study n bekerja di kl. As expected, ramai jugak yg kecil hati tak dijemput padahal sudah saya jemput untuk belah batu pahat.
what to do...
Jemputan adalah super limited.
Byk hati yang saya perlu jaga terutama hati husband.

ala nanti korang nak kawin, korang tau la camner hehe.
My sis in law yang sanding sama time ngn i tau betapa busy nyerh kitorg satu family help to prepare stuffs for this reception.
Yang kelakarnyerh kitorg dedua nk topup inai kat jari dedua dah beli inainyer tp tak smpat nak pakai. dedua tido kol 4 pagi kot a day b4.
Takperla barula ada cerita yer tak?
2 pengalaman yang berbeza di batu pahat and putrajaya. :)
Yang penting dua2 majlis berjalan dengan lancar.

Aritu saper nak tgok gambar full view dress? This is the best i can find. Padahal malas nak dig and view satu2 gambar. hehe tp gambar dari view belakang mmg takder. Belakang dia meleret sket je tak byk. Baju i simple je. Beads kat dpn baju n veil sikit. Plain white dress. But if nak buat plain dress like me, use chiffon instead of materials keras. hehe i think lebih cantik if pakai chiffon. 

Ok done review for Putrajaya side. :)

P/S: nway reason i still wrote down bout my wed even tho dah 110 hari kawen sbb nak simpan memori dlm blog kawin ni so dat i tak lupa on all small lil things yg interesting especially the dramas behind it :). Kalau burink2, bleyla baca blog i lagi satu tuh kie? I akan cuba gigih untuk dua2 blog hihi

9 comments:

S.n.Fariza said...

comel sgt :)

Sfarlina said...

Opss my bro-in law ade kt situ la rai..haha..btw, u look gorgeous with your dress! :))

Cik Lijah said...

gangsta....!!! cool...!!
kwn semua sporting....best giler...!

Khalisa Ridzuan said...

coolnye kwn2 husben u ...huhu. best la majlis belah laki ni. i like the story... :)

oshinz said...

nasib baik dah pakai cantik juga. =)

MrS dOdOt_ShyG said...

mmg cool gler!!!! sweet sgt okey... perghhhh.. gengster mari!!! hehehehe.. kwn u ols mmg sporting abes la.. :)))

dhiera said...

gengster!! macam sangat happening majlis ni~

Nina Juhari said...

Hi Rai, congrat!! i am b2b from johor too... :) salam kenal...

:: Riri-Fatieha ::~ said...

how much ye cost upah reception dress ni?
email me ya at fatiehafatie@gmail.com

Tq

Post a Comment