Wednesday, June 1, 2011

DIY Wedding Cards - Part 1

I know it's June already and misi buat kad kahwin baru bermula minggu lepas.
Eeeee lembabnyerh saya.
Sebenarnyerh sangat blank taktau nak start dari mana. Tapi sekarang dah tau dah hehe. So let me share with you dari mana nak start:-

  1. Buat list jemputan anda dan parents anda dan kawan2 adik beradik anda.
  2. Buat research tentang size kad kahwin kegemaran di internet. Compare dengan kad kahwin yang anda selalu dapat/or ur parents selalu dapat.  Sila ukur. Mana yang paling berkenan di hati. If ada 2 size kegemaran, discuss dengan parents, size mana yang dorg suka.
  3. Type kad kahwin - sekeping (postcard style) or normal cards? - this part penting sebab ia melibatkan kos dan cantik tak outcome nyerh nanti. Again discuss with your parents. Rasa2 berapa banyak cards yang dorg nak pos. If dorg nak pos banyak, then postcard style berbaloi. If banyak yang by hand, then better with envelope. Sebab lebih manis rasa nyerh kad yang diedarkan by hand with envelope. kan?
  4. Mahu design sendiri or kedai kad design kan??? Ini sangat penting juga sebab lets say design penat2, then harga print lebih mahal. If budget anda untuk kad kahwin adalah RM0.50 tp tiba2 gatal nak design sindri bila print jadi RM1. lari budget and terpaksa amik budget untuk pre-wed shooting or pergi spa pulak. hehe contoh ajerh. So solution nyerh,  wajib tahu spec kad anda. (finishing material, open size and close size, berapa grm cards tuh, hot stamping price, emboss price and berapa banyak card yang mahu diprint). Lepas tahu spec cards, email kan details ini pada all the printer shops. Google la sebanyak2 kedai2 print kat kl ni. Hehe prinsip saya takkan la dalam 40 yang saya email tak reply langsung. Pasti akan ada yang rajin layan email saya kan? if malas, pergi jerh serbu any kedai2 print kat jalan brunei or jalan pudu and tanyerh la details. sila catatkan yer nanti dah balik rumah lupa plak.
  5. So bila dah tau and dah compare price and rasa nak DIY gak baru puas ati hehe then kerja2 men-DIY boleh la bermula sekarang! Sila design pakai software illustrator yerh. Barulah boleh nak buat emboss ke hot stamping ker.
  6.  Bolehla hantar ke kedai printing. Mungkin ambil masa seminggu. Sila la tanyerh berapa lama masa yang diambil untuk siap.

    Sebab raya n puasa dah nak dekat. So saya nak siapkan print before bulan puasa sebab bulan puasa sure berbuka dengan ramai orang. or Raya sure jumpa ramai orang. So jimat lah stamp di situ. Haha itu salah satu reason kenapa saya prefer kahwin akhir2 tahun. :)

    Hope this tips helps others as well. I will sure share the experience of doing the cards later. :)

    7 comments:

    LisaLisut said...

    aaaaa sama laaa..tgh pk bile nk g kedai kad ni.booknya sudah.map nya pn tak edit lg.thanks for the tips Raiii.

    i pye lg sng.2 in 1.dua2 side.semua benda i dgn tunang decide.takyah tanya mak bapak pun.lol!

    Cik Mira said...

    bagus jugak idea bagi kad kawin masa berbuka & raya tuh. hehe. jimat duit setem

    nida-razak said...

    bagusnya..thanx for sharing rai =)

    Rai said...

    Lisa: i belum start design map agih. sure pening kan. i scan map kawan2 ayah i nyerh pastuh lukis balek. hehe. u best la boleh buat 2 in 1. my bf nyerh side RSVP so tak dpt la nk gabung.

    Cik Mira: kan? setem skrg 60sen and above. tahun depan dan tahun seterusnyerh taktaula baper. da mcm harga rumah plak makin naik. :p

    nida: hehe no prob nida. :)

    Hidayati Farhan said...

    oh oh ohhhhh. camtu eh rai. tq tq

    menn said...

    just follow u.
    thanx.ur blog give me some idea untuk kepala yang tgh kacau bilau ni..aduh..

    Rai said...

    Hidayati: Welcome. :)

    menn: same here. i pon tgh kacau bilau. haha

    Post a Comment