Wednesday, August 10, 2011

Prosedur Nikah (Perempuan)

Took the step from Syima's entry n *edit skit*. Syima, i copy and change sket2 kie?

Naper i need to put this entry supaya my parents pon faham. adoi arituh argue pasal benda ni jerh. Abah kata tak payah bawak saksi masa nk settle kan form i nanti. confuse aku. rata2 aku baca semua mmg kena bawak saksi. Takder plak tak bawak. Dahla susah nak amik cuti. Nanti dah g sana kena balik KL balek semula plak. Tak suka deal ngn benda2 cmni sbb tau sure lembab proses nyerh! seperti borang lelaki suppose 1 ari settle jd 3 ari? Aperkah? Anyway, korang, kena bawak saksi kan?

  1. Dapatkan borang PERMOHONAN KAHWIN BAGI PEREMPUAN 2C.
  2. Isi mana yang korang sepatutnya isi.
  3. Wali wajib isi borang 2D.
  4. Semua borang hendaklah di sertakan dengan salinan
    a) IC pengantin perempuan, wali, 2 saksi
    b) Sijil Kursus Perkahwinan
    c) Surat Ujian HIV
    d) Borang asal lengkap yang sudah di sahkan dari pihak lelaki
  5. Dah complete, pergi bawak borang tu semua ke pejabat kadi daerah masing-masing bersama-sama dengan Wali, dan 2 orang saksi
  6. Qariah akan cop dan sah kan
  7. Bawak borang tadi ke JAIS daerah masing-masing 
  8. Lepas dah dapat segala kebenaran dari pihak JAIS, borang tadi kena hantar balik ke Qariah dan Qariah akan simpan sampai masa nikah.
Johor kena interbiu. Ehems, any b2b wants to share experiences and the *interview questions*?  :D
Anyway, did i miss any steps here?

8 comments:

jooleata said...

good point, i punyer ade jek, cuma xisi lagi.. have to write in jawi or rumi?

Alia.A said...

Rai.

Jais kene isi borang wali dgn saksi eh. Tapi wilayah tak! I confuse tau. Sebab form i ni apsal senang sgt. I call imam jurunikah i tu pun die ckp mmg cmtu. dah senang pun i confuse lg. hahaha. tp xtau la kalau i salah pemahaman.

if ikutkan ustaz tu kt wilayah, mase pergi pejabat agama nnt xyah bwk saksi. just bwk wali je sbb nk sign dpn pendaftar nikah. saksi tu time nak nikah nnt je sbb i nikah kt putrajaya.

but still i pening. maybe sbb i tgk jais punye kot. hadoih. lain2 state mmg lain eh?

Ms Head Over Heels said...

Hari tu mase I nak bagi borang dekat kadi memang bawak saksi. Kalau tak pun you call kadi tu tanya nak kena bawak tak. Selalu nya dekat Jais ada tulis nama-nama kadi daerah and no phone.

Tunang I from JB, mule2 die risau kena interbiu. last2 tak de pun interbiu ni, hehe. Tengok mood orang yang incharge kot ;p

Mrs.Qarlista said...

rai..seingat2 aku tade bawak sape2 pon gi pejabat agama..sume aku gi sorang2..submit borang yg dah lengkap then terus tunggu turn untuk di interbiu

oshinz said...

selalu dorang suruh baca doa qunut.. hehehe. like my sister, kawan die interviewer.. pastu die ngelat.

Rai said...

Jooleata: i punyer pon in jawi form dia. i jawab in jawi and rumi. huhuhu

Alia: Yerker. Ok then mebi btol la aper ayah i ckp takya bawak saksi. ahaha i baca orang lain nyerh cam complex jer. Bila i nyerh proses mcm byk takya i risau plak taknak buang masa g ctu.

Ms Head Over Heels: Kalau takya interbiu sngnyerh idop! :p

Nad: Yerker nad. agaga so mmg confirm takya bawak saksi2 kan.

Oshinz: haha untung ur sis tuh.

erin moshimoshi said...

alamak lemah aku bile kena interview.... dah la sy org johor

corat coret sendiri said...

minta kongsi yer entry ni..thx :)

Post a Comment