Monday, August 15, 2011

Prosedur Nikah (Perempuan) - (Nak tau soklan interbiu??)

Ahaha sikit nyerh panjang title.
Omigod rindu nyerh nak berblog secara normal.
Sorry kie readers. Mood berblog secara normal ni datang suka2 jerh bebila.
agaga nway i amek cuti 2 days last week (Khamis n jumaat) untuk settle kan part2 document i kat batu pahat.
Ahaha ingt senang, ruper nyer TAK.

Sampai BP rabu malam. Hobi saya drive malam2. Sebab lagu2 kat Red FM best mmg layan drive memalams.
n drive malam2 sejuk jerh.
So Khamis tuh ingt nak bersenang lenang la kat umh. Ingt nak g pejabat kadi ari Jumaat petang.

Tapi...

Bangun-bangun tido jerh mak dah bising tanya macam2 soklan yang aku pening nak jawab.
"Kenapa awak nyerh borang HIV tuh tak sama mcm borang yg dorg kasi? Nanti kalau tak valid camner?"
agaga dan lain2.
Rimas ditanya pelbagai soklan plus aku pon waswas if kena buat HIV test balik cmner. huwaa dahla takder masa dah. So terus jerh siap2 suh adik aku teman g Pej kadi petang tu gak.
Hehe Ayah i pon teman gak walaupon skjp jerh since dia kena masuk kjr petang tuh.

Ok b4 this kan i kepoh je tanyer kena bawak saksi ke tak kan?
For Batu Pahat b2b, TAK PAYAH bawak saksi. TAPI bawak fotostat ic of 2 saksi. My case, saksi2 i adalah kawan2 ayah i. So prob solved.
Pastuh borang i asik la kena betulkan sket here n there sbb ahaha byk part i malas nk isik. Ingat boleh ngelat suh dorg jerh isikkan. Rupanyerh tak. Akak tuh suh isik betul2 sampai dia puas ati. wuwuuu. Ayah i dah bebel2 di sebelah di atas kelecehan saya. :p

Ok ingt dah solve dah smerk, tiba2 akak tuh tanyerh;
"Mana surat dari Ketua Kampung?"
"What? Surat aper eh?"
"Surat pengesahan mukim/tempat tinggal"
Wooo. Ok so i miss that doc. Naseb la ketua kg duk dekat jerh ngn pejabat kadi. agaga.Actually i dok dlm tmn. Jd manalah nak cari ketua kg. So if taman sebelah dia pon takper janji ada ketua kg/ketua tmn kot. Gituhla. Tp ketua kg tuh busy meeting. Esok nya barulah dpt settlekan surat dari ketua kg tuh.
Rupa nyerh ada hikmah di sebalik bebelah mak di pagi hari. ekekeke

Ohs, johoreans, if korang dpt ngelak interbiu korang mmg bertuah. In my case, i kena go tru interbiu. wuwuu.
Erms erms debaran dia lebih kencang dari interbiu kerja okie!! ahaha

Masa i masuk bilik interbiu tuh, siap boleh pilih nak diinterbiu ngn saper.
Saya pilih pompuan sbb kalau laki takot dorg buli lebih.

Nih soklan2 dia. So Johoreans, since da dpt soklan bocor ni, boleh la bersedia utk time korang tau.


Hehe mestilah lulus.
Tapi akak tuh tak tanyerh smer. Dia just tanye doa qunut, dua kalimah syahdah with meaning and rukun nikah.

2 hari settle gak benda ni. Tersenyum and bersyukur sangat2 bila document2 dah disahkan n ada nama bf and i and ada cop kahwin 8oct2011 oleh jabatan agama islam. Rasa nak nangis pon ada. Boleh? Sebab...

- syukur sbb document takder masalah sangat
- rasa penat ke sana ke mari berbaloi
- rasa gado2 nangis2 ngn bf push dia settle kan doc dia cepat2 berbaloi.
- rasa hubungan 8 taun ni da hampir ke hubungan yang sah. ahaha takderla kami membazir masa muda kami lagi dah.

tataula nak kata aper. Tapi rasa lega. n selain kad kahwin, legal doc ni sbnrnyerh bukan benda mudah. And saya bersyukur sangat sbb akhirnyerh settle.

Lepas doc disahkan, dorg provide form untuk jurunikah. Part tuh antara my dad and jurunikah. Saya dah tak amik tau dah. Haha yang penting part saya dah settle. weee!

Ohs btw time saya isik form tuh, ada sorg b2b datang and nak settle kan doc dia gak TAPI dia tak bawak document lelaki yang disahkan n dia macam blur2 camtuh tanya macamana if pasangan dia tak settle kan lagi? agaga.

So B2B, jangan lupa paksa remind pasangan anda settle kan part dorg cepat2. Hehe. Jangan lupa Surat akuan bujang dari dorg nyerh Majikan gak. Lelaki suka pandang remeh benda ni. Memang kena banyak bersabar ngn pasangan anda. Kalau dorg bagi alasan busy, gunakanlah kebijaksanaan anda sebagai perempuan yer. Hehe. In my case, i remind SETIAP HARI 4 bulan sebelum tarikh kahwin. Sebab i tau sure delay proses dia lama. Itu pon still lambat pasangan saya settle kan part dia tp tak kesah la janji dah settle. Plus dia pon busy kerja dat time. Gunakan kesabaran dan kelembutan. Last sekali baru Tangisan ahaha insyaAllah cepat la pasangan anda tuh settle kan part dorg. :)

14 comments:

jooleata said...

alamak rai, ni betul2 psiko.. hihih.. :P

neway, congrats! mine belum lagi, his borang not yet..

Gadis said...

Alhamdullillah dah settle..

mesti lega kan..

menghitung hari je..=)

.:shura shushi:. said...

u!smua negeri ader s0alan interbiu nie ke??

**c0mpius

LisaLisut said...

heheh.sengih je i baca entry u rai. i aritu pun cuak kalau borg hiv form lain.tapi i belasah jela.gov sure knows best kot.haha.i takde kene interview apa sbb i tak pegi pjbt agama lgsg,semua pak lang i uruskan.hikhikhik.
n u are true! kene zikir kat telinga tunang kite alwayssssss to get his part done! kesiannya minah yg u jmpe tu.dia bole blur n tatau lgsg? hmmm..congrats Rai!

scha_imal87 said...

salam.. =)...gud info...hehehe...mekaseh..follow u..

Cik Zimie said...

ok noted with all the info.tapi ni untuk b2b johor kan.terlebih info saya dapat ni.hehe tapi takpe.thanks rai!:)

oshinz said...

ha.. nasib baik ade doa qunut. saje la tu nak check whether kite ni slalu skip solat subuh ke tak. hehehe.

Rai said...

jooleata: hehe takper. take ur time. mcm i susah nk apply cuti. So kena settle kan byk benda awal2.

Gadis: leger boleh focus on other stuffs. on works. hehe

Shura: tak! Johorean jerh yang.

Lisa: u takya g interbiu kot. u negeri sembilan kan? Johor jer kena. yeah da gal so blur. sian pon yer. hehe nway tengkiu for da wish.

scha: tengkiu dear.

zimie: aahs utk johor jerh. hehe. boleh btau kat kengkawans and cousins.

Rai said...

oshinz: tau takper. hehe tp bacaan doa qunut sunat. tak baek judge ppl. :p

Cik Hazz said...

congrats you dah settle documentation. boleh kahwin dah!! hehe.. luckily kat N9 takda interview.. and sama macam LisaLisut, hal2 jabatan agama nasib baik ayah i settlekan. tak pergi sana pun. kalau tak pening jugak nak kena ambik cuti hrtu. huhu~

Azzy said...

Rai, yg surat pengesahan mukim tuh perlu ke? I sama mcm you. Keje kat KL but hometown kat Kota Tinggi. Mmg dorang nak ke?

Miss Sunshine said...

bagusnya... johor ade interview...

Rai said...

Cik Hazz: tq dear. untung korang takya sesusah amek cuti. huhu joherean kena sacrifice sket.

Azzy: Hi azzy i tak sure prosedur kota tinggi cmner. but batu pahat cmtuh. so u can call them ask about it. make sure u letak address kota tinggi not kl kie. dorg particular gak benda2 cmtuh.

Miss Sunshine: tuh la sal. hehe. leger dah settle.

Ai said...

"Lelaki suka pandang remeh benda ni."

Betul sgt. dah puas remind pun ade je bnda yg salah. bila tarikh nikah salah kat kebenaran nikah luar negeri, tunang saya bole amik ringan bnda tu. dia potong je tarikh tu pakai pen, lepas tu tulis tgn tarikh yg sebenar. bila saya dah membebel, baru nk hntr balik pejabat agama betulkan tarikh.

saya ingatkan dah setel. bila dia pass kebenaran nikah tu kat saya, baru saya tau nama ayah saya pun dia salah tulis. Mohd Yasin jadi Yasin saja. yang ni mmg salah tunang sbb dia yg salah masa isi borang.

saya terkedu. besok nak pegi pjbat agama setelkan saya punya part. tawakal je la mintak2 dorg x reject.

Post a Comment